FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obljetnica vijetnamskog rata uz tortu i bez tenkova

HO ŠI MIN, 30. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Vijetnam je u subotuobilježio 30. obljetnicu svršetka "Američkog rata" pripremivši četiritone tešku tortu za osobe rođene na Dan oslobođenja i vojni mimohod,no za razliku od prethodnih, ove godine bez tenkova.
HO ŠI MIN, 30. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Vijetnam je u subotu obilježio 30. obljetnicu svršetka "Američkog rata" pripremivši četiri tone tešku tortu za osobe rođene na Dan oslobođenja i vojni mimohod, no za razliku od prethodnih, ove godine bez tenkova.

Čelnici te komunističke države, među kojima i general Vo Nguyen Giap, 94-godišnji vojni zapovjednik čija je taktika najprije "pokopala" Francuze, a potom i Amerikance, sudjelovali su na proslavi u gradu Ho ši Minu, nekoć poznatom kao Sajgon.

Napustivši praksu dosadašnjih ceremonija, Vijetnam, koji je u prošlosti imao jednu od najozloglašenijih vojski na svijetu, ove je godine izložio samo jedan i to lažni, drveni tenk, a nisu se mogli vidjeti niti projektili karakteristični za ranije svečanosti te vrste.

Zabrinut da bi previše znakova trijumfalizma moglo naškoditi gospodarskim vezama sa Sjedinjenim Državama, najvažnijim vanjskotrgovinskim partnerom Vijetnama, Hanoj je želio da ovogodišnja proslava bude usmjerena budućnosti, a ne prošlosti.

Uoči obljetnice, premijer Phan Van Khai pozvao je nekad zaraćene strane u sukobu koji je odnio živote dva milijuna Vijetnamaca i 58.000 Amerikanaca da zaborave prošlost i okrenu se budućnosti.

Jedini visoki strani gost bio je prvi kubanski potpredsjednik Raul Castro, brat dugogodišnjeg komunističkog vođe te karipske zemlje Fidela Castra. Kuba je, zajedno sa bivšim Sovjetskim Savezom, bila glavni vijetnamski saveznim u ratu s Amerikancima.

Među uzvanicima su bili i članovi posade tenka 390 koji je 30. travnja u 11 sati ujutro razorio ulazna vrata stožera u Sajgonu gdje je američka uprava provela svoje posljednje sate.

Obilježavajući ujedno svoj 30. rođendan, više od tisuću osoba rođenih na Dan oslobođenja bilo je među onima koji su iskočili iz ogromne torte pripremljene u njihovu čast.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙