FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Burna povijest rata u Vijetnamu - kronologija

ZAGREB, 28. travnja 2005. (Hina) - U subotu se obilježava 30.godišnjica završetka rata u Vijetnamu koji tamošnji stanovnicinazivaju "Američki rat". U posljednjih 2.000 godina, Vijetnam jeiskusio dulja razdoblja invazija i kolonijalističke vladavine. Samo uprošlom stoljeću, Vijetnam je bio izložen 40-godišnjem, gotovoneprekinutom, ratovanju i teškim političkim i gospodarskim prilikama.
ZAGREB, 28. travnja 2005. (Hina) - U subotu se obilježava 30. godišnjica završetka rata u Vijetnamu koji tamošnji stanovnici nazivaju "Američki rat". U posljednjih 2.000 godina, Vijetnam je iskusio dulja razdoblja invazija i kolonijalističke vladavine. Samo u prošlom stoljeću, Vijetnam je bio izložen 40-godišnjem, gotovo neprekinutom, ratovanju i teškim političkim i gospodarskim prilikama.

Najvažniji događaji od 1800. godine:

1802. - Gia Long, prvi od 13 careva dinastije Nguyen, zauzima prijestolje.

1859-83. - Francuska postupno kolonizira Indokinu.

1925. - Ho Chi Minh formira u kinu prvu marksističku skupinu Indokine - Vijetnamsku revolucionarnu ligu mladeži.

1930. - Ho Chi Minh osniva Komunističku partiju Indokine.

1940. - Japan preuzima kontrolu nad Indokinom, ali tijekom duljeg dijela Drugog svjetskog rata upravlja tom zemljom pomoću Vichyeve Francuske.

1941. - Ho Chi Minh osniva Ligu za nezavisnost Vijetnama, koja postaje poznatija kao Viet Minh.

1945. - U ožujku, Japanci svrgavaju Vichyjevu vladu. Japan vlada Vijetnamom do svog poraza u ratu u kolovozu iste godine. Japanske se vojska predaje Viet Minhu a ne pobjedonosnim Saveznicima.

Monarhija cara Bao Daia, posljednjeg od vladara dinastije Nguyen je ukinuta, a 2. rujna Ho Chi Minh proglašava nezavisnost i uspostavlja Demokratsku republiku Vijetnam.

1946. - Francuska pokušava ponovo preuzeti kontrolu nad Vijetnamom, mornarica granatira sjevernu luku Haiphong i ubija 6.000 civila. Protufrancusko se raspoloženje širi cijelom zemljom.

1954. - Francuzi su poraženi u bitci kod Dien Bien Phua. Nakon Ženevske konferencije u svibnju, u očekivanju izbora 1956. koji nisu nikada održani, Vijetnam je na 17. paraleli podijeljen na Sjever i Jug.

1955. - Vođa južnog dijela Ngo Dinh Diem odbacuje sporazum iz Ženeve i postaje predsjednik Republike Vijetnam, poznate kao Južni Vijetnam.

1959. - Centralni komitet Komunističke partije podupire pobunu na Jugu. Ljudstvo i oružje stiže na jug putem kroz džunglu poznatom kao Ho Chii Minhov put. Diem pojačava represiju i bitku protiv disidenata.

1960. - U Hanoju se osniva Komunistički Nacionalni front oslobođenja (NLF). SAD povećava pomoć Diemu.

1961. - Pod NLF-om se osniva Narodna oslobodilačka vojska (Viet Cong). John Kennedy postaje američki predsjednik.

1962. - Sjedinjene Države u Južnom Vijetnamu stacioniraju 12.000 vojnih savjetnika. Prema programu nazvanom "Strateški zaselak", seljaci su primorani regrupirati se u 16.000 utvrđenih sela.

1963. - U studenom, Diem je svrgnut i ubijen u udaru iza kojeg je stajao SAD. U Dallasu je ubijen Kennedy a nasljeđuje ga Lyndon Johnson.

1964. - Sjevernovjetnamski patrolni čamac napada američki razarač Maddox u Tonkinškom zaljevu. SAD počinje s bombardiranjem Sjevernog Vijetnama. Američki Kongres donosi Tonkišku rezoluciju koja predsjedniku omogućuje da poduzme korake kako bi se "zaustavila daljnja agresija".

1965. - Američki marinci 8. ožujka pristaju u Danangu. Radi se o prvim službenim američkim borbenim postrojbama u Vijetnamu.

1967. - Broj američkih vojnika u Vijetnamu penje se na 500.000. U američkim gradovima se nizaju proturatni prosvjedi.

1968. - Ofenziva Tet. Sjevernovjetnamci i Viet Cong napadaju američke položaje u Južnom Vijetnamu. Opsada Khe Sanha. U ožujku pokolj u My Laiu. Broj američkih vojnika penje se na 549.000. U Parizu počinju preliminarni mirovni pregovori. Johnson se povlači iz predsjedničke utrke, u listopadu obustavlja bombardiranje Sjevernog Vijetnama.

1969. - Predsjednik Richard Nixon počinje povlačiti američke kopnene postrojbe. Počinje nenajavljeno bombardiranje Kambodže, 2. rujna umire Ho Chi Minh.

1970. - Henry Kissinger i Le Duc Tho počinju tajne pregovore u Parizu; 24. lipnja američki Senat odbacuje Tonkinšku rezoluciju.

1971. - Prisutno je još svega 139.000 američkih vojnika.

1972. - Sjevernovijetnamska vojska prelazi 17. paralelu. SAD pojačava bombardiranje Sjevera u pokušaju da ubrza pariške mirovne pregovore, minira luku Haiphong.

1973. - Kissinger i Le Duc Tho potpisuju u Parizu prekid vatre protiv volje južnovijetnamskog predsjednika Nguyen Van Thieua; 27. siječnja sve strane potpisuju mirovni sporazum. Do kraja ožujka američka se vojska u potpunosti povukla.

1975. - Južni gradovi padaju jedan za drugim, a 30. travnja komunistička vojska ulazi u Sajgon.

1976. - U srpnju je Vijetnam ponovo ujedinjen kao Socijalistička republika Vijetnam. Sajgon je preimenovan u Ho Chi Minh.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙