FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo Financija o Riječkim obveznicama

ZAGREB, 27. travnja 2005. (Hina) - Ministarstvo Financija o Riječkimobveznicama
ZAGREB, 27. travnja 2005. (Hina) - Ministarstvo Financija o Riječkim obveznicama

HINA - Financijski servis

Ministarstvo financija priopćilo je danas da zahtjev za zaduženjem grada Rijeke prelazi ukupno ograničenje za zaduženje lokalnih jedinica u ovoj godini, te da će se zahtjev Rijeke za novim zaduženjem najvjerojatnije razmatrati za sljedeću fiskalnu godinu, no, i da konačnu odluku o zaduženju u 2005. donosi Vlada.

Grad Rijeka podnio je 9. ožujka zahtjev za suglasnost Ministarstvu financija za projekt izdavanja municipalnih obveznica u iznosu od oko 300 milijuna kuna.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na današnjoj je konferenciji za novinare izjavio da je iznenađen odlukom Ministarstva financija da se Rijeci ne odobri izdavanje obveznica.

Ministarstvo u priopćenju podsjeća da Vlada, prema Zakonu o izvršenju državnog proračuna za 2005. godinu, može izdati suglasnosti za zaduživanje jedinici lokalne i područne (regionalne) samouprave koja je u financijskom izvještaju za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2004. iskazala prihode poslovanja veće od iznosa rashoda poslovanja.

Tim se Zakonom Vlada ovlašćuje da može izdati suglasnosti za zaduživanje lokalnih jedinica najviše do 2 posto ukupno ostvarenih prihoda poslovanja svih lokalnih jedinica iskazanih u financijskim izvještajima za prošlu godinu.

To znači da u vezi zaduženja postoji navedeno zakonsko ograničenje od 2 posto, koje je za 2004. iznosilo oko 275 milijuna kuna, a u 2005. oko 297 milijuna kuna.

Ukupni zahtjev za zaduženjem Grada Rijeke prelazi ukupno ograničenje za zaduženje u 2005, navodi Ministarstvo financija.

Ističe i da se, budući su zahtjevi za zaduženjima u 2004. i 2005. znatno veći od zakonski dozvoljene granice, u razmatranju nastoji voditi računa o mogućnostima udovoljavanja podnesenim zahtjevima, a nastoji se udovoljiti i onima kojima prošle godine nije mogla biti dana suglasnost Vlade.

Ministarstvo također podsjeća da je u prošloj godini Rijeka dobila suglasnost za zaduženjem od 60,84 milijuna kuna.

"Zahtjev Grada Rijeke za novim zaduženjem je u razmatranju iz navedenih razloga najvjerojatnije za sljedeću fiskalnu godinu. No, konačnu odluku o odobrenju zahtjeva za 2005. godinu u tom slučaju, kao i ostalih zahtjeva za zaduživanjem lokalnih jedinica, donosi Vlada Republike Hrvatske", zaključuje se u priopćenju Ministarstva financija.

Riječka gradska uprava je izdanjem municipalnih obveznica namjeravala financirati najveće gradske projekte sljedećih godina, kao npr. gradnju zatvorenog bazena, športske dvorane na Zametu, zgrade Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i drugog.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izjavio je danas da će projekti ići i bez izdavanja obveznica. Postoji još jedna mogućnost financiranja, kazao je Obersnel koji o tome nije želio govoriti jer, kako je rekao, postoji bojazan da Vlada preko noći promijeni zakone po kojima je to moguće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙