FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Balkan u EU 2014. godine

RIM, 27. travnja 2005. (Hina/AR) - Strah da bi negativan ishodfrancuskog referenduma mogao paralizirati Europsku uniju ne smijedovesti do toga da zaboravimo na strateške interese od primarnevažnosti, počevši od Balkana koji još uvijek predstavlja velik rizikali i veliku europsku priliku, napominje se u uvodniku milanskogCorriere della Sera od srijede u kojem se iznosi i pretpostavka da biBalkan mogao ući u Europsku uniju 2014. godine.
RIM, 27. travnja 2005. (Hina/AR) - Strah da bi negativan ishod francuskog referenduma mogao paralizirati Europsku uniju ne smije dovesti do toga da zaboravimo na strateške interese od primarne važnosti, počevši od Balkana koji još uvijek predstavlja velik rizik ali i veliku europsku priliku, napominje se u uvodniku milanskog Corriere della Sera od srijede u kojem se iznosi i pretpostavka da bi Balkan mogao ući u Europsku uniju 2014. godine.

Ponosna na činjenicu da je postala najveća i najmiroljubivija izvoznica demokracije Europa ne mijenja taktiku spram susjeda na drugoj strani Jadrana, piše komentator te podsjeća kako je Europska unija Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori iznijela perspektivu ulaska u Uniju.

"S Bugarskom i Rumunjskom koje su već sigurne da će ući u EU 2007. godine, sada treba izbjeći da zapadni Balkan ponovno postane zonom nemira, ako ne i rata, u središtu Unije", upozorava uvodničar i dodaje kako je Europa već nešto učinila da se izbjegnu napetosti, odnosno da je preuzela odgovornost za vojnu nazočnost u Bosni, pomogla tijekom izbora u Makedoniji, približila ulazak Hrvatske u EU, pomogla Albaniju, te izbjegla ili barem odgodila rascijep između Srbije i Crne Gore.

"No svi znaju da najteže stiže sada i zove se Kosovo", piše Corriere della Sera i spominje kako ta regija s 90 posto albanskog stanovništva želi svoju neovisnost, pa i kroz nove etničke i vjerske sukobe.

EU je intervenirala i u ljeti, između lipnja i rujna, bi trebali započeti formalni pregovori. Predlaže se "postepeni dolazak do neovisnosti Kosova pod nadzorom međunarodne zajednice i na način da bi cijela balkanska regija bila spremna ući u Europu 2014., jedno stoljeće poslije sarajevskog atentata".

"Hod je miniran, a na Balkanu je taj izraz često imao doslovni smisao. No prigoda je velika upravo stoga što je i poduhvat složen: ako Europa uspije pomoći u uspostavi miroljubivog i institucionalno konačnog ustroja, željena vanjska politika dobila bi na čvrstoći koju do sada nije nikada imala. Uz postojanje druge strane medalje koja se ne može prešutjeti: ako je istina da francuski referendum pokazuje koliko je Europa naroda umorna od proširenja, kakav bi utjecaj jednog dana imao ulazak svih balkanskih država u EU? Kako bi saznali odgovor bit će potrebno sačekati barem do 2014. godine kada će Europa biti drugačija nego danas ili je neće biti", zaključuje se u uvodniku lista.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙