FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 26. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30sati.
ZAGREB, 26. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je danas da očekuje "konkretan prijedlog" nakon sastanka radne skupine za procjenu hrvatske suradnje s ICTY-em u Luxembourgu, na koji je otputovalo hrvatsko izaslanstvo predvođeno premijerom Ivom Sanaderom. Mesić je rekao kako nije sigurno hoće li Hrvatska dobiti datum pregovora, te dodao: "Kada smo mi napravili korak više, očekujem jedan konkretan prijedlog". O svojoj jučerašnjoj izjavi na Hrvatskom radiju da je general Ante Gotovina odgovoran za pogibiju 185 hrvatskih branitelja u akciji "Maslenica", Mesić je rekao da je ta akcija loše provedena i da ima više odgovornih - svi oni koji su planirali akciju.

ZAGREB - Tvrtka "Capital-ing" u kojoj 22-postotno vlasništvo ima predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić s državnim je tijelima u vrijeme kada je Tomčić obnašao dužnost predsjednika Sabora sklopila više od 50 ugovora, ukupne vrijednosti 7,5 milijuna kuna. Do tih podataka došlo je danas saborsko Istražno povjerenstvo kojemu je cilj utvrditi okolnosti pod kojima su tvrtke u vlasništvu Tomčića i bivšeg ministra graditeljstva Radimira Čačića (HNS) poslovale s državnim tijelima i tvrtkama. Dogovoreno je i da će Povjerenstvo od Sabora zatražiti da njegov rad produlji za još tri mjeseca, budući da u prva tri, koja istječu krajem svibnja, nije uspjelo utvrditi sve činjenice.

ZAGREB - Republički sindikat radnika Hrvatske (RSRH) organizirat će u petak, 29. travnja štrajk upozorenja zbog spora koji je nastao oko iznosa otpremnina za radnike HT-a i drugih materijalnih prava tijekom tromjesečnih kolektivnih pregovara s Upravom HT-a, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik sindikata Jadranko Vehar. Vehar ističe da neće napustiti Pregovarački odbor ali će štrajkom upozoriti na opasnost da poslodavac novim kolektivnim ugovorom dodatno smanji prava zaposlenih u HT-u.

ZAGREB - Predsjednik Pregovaračkog odbora sindikata u kolektivnim pregovorima s Upravom T-HT-a Josip Pupić priopćio je danas da Republički sindikat radnika Hrvatske (RSRH) nema pravo štrajkati za vrijeme trajanja postupka mirenja koji je u tijeku. "Proces mirenja traje i bit će završen, uspješno ili neuspješno, 17. svibnja, a do tada se nastavljaju pregovori", ističe u priopćenju Pupić, koji je ujedno i predsjednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija. Sindikati uključeni u pregovore, prema Protokolu o pregovaranju, ne mogu najavljivati i organizirati industrijske akcije za vrijeme pregovora, već tek po okončanju procesa mirenja, navodi Pupić.

BAJAKOVO - Preko međudržavnoga cestovnog graničnog prijelaza u Bajakovu u Hrvatsku je danas ušla peteročlana inspekcijska ekipa Oružanih snaga Srbije i Crne Gore predvođena pukovnikom Životom Babićem u kojoj su i dvojica asistenata iz njemačkih i francuskih oružanih snaga koju je dočekala ekipa Verifikacijskog središta hrvatskih Oružanih snaga, predvođena pukovnikom Bosiljkom Mišetićem. Po riječima pukovnika Mišetića, srbijansko-crnogorska će inspekcija po Sporazumu o subregionalnoj kontroli naoružanja pregledati jednu prijavljenu lokaciju i jedan objekt hrvatskih Oružanih snaga.

VUKOVAR - Predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Anton Kovačev predstavio je danas u Vukovaru vukovarskim gospodarstvenicima, poduzetnicima i obrtnicima kreditne programe HBOR-a. Uz već postojeće kreditne programe, Kovačev je posebice predstavio nove programe HBOR-a - Program kreditiranja podizanja dugogodišnjih nasada i Program kreditiranja razvitka govedarske proizvodnje. U siječnju ove godine snižene su kamatne stope za nova odobrenja kredita tako je da je sada raspon kamatnih stopa od 2 do 6 posto, rekao je Kovačev dodajući kako su snižene i kamatne stope za prije odobrene kredite koje se sada kreću od 5 do 7 posto.

ZAGREB - Američki veleposlanik Ralph Frank izjavio je danas da od hrvatskih vlasti nije tražio posebne postupke u slučaju navodnog silovanja američke košarkašice u Gospiću, nego neovisnu istragu i poštivanje pravne države. "Ponašanje vlasti u ovom slučaju bilo je neprihvatljivo", rekao je Frank novinarima u svojoj rezidenciji u Zagrebu. Zbog sumnje da je 13. travnja silovao 28-godišnju američku košarkašicu Košarkaškog kluba Gospić-Industrogradnje, policija je prošloga tjedna uhitila 57-godišnjeg J.M. iz Bilaja. Frank se prošloga tjedna zbog tog slučaja sastao s ministricom pravosuđa Vesnom Škare Ožbolt i državnim tajnikom MUP-a Ivicom Buconjićem.

ZAGREB - Izborni stožer koalicije HDZ-DC-HSLS-HD za Grad Zagreb uputio je danas prigovor HTV-u zbog, kako navodi, neravnopravnog praćenja kandidata za izbore te nepridržavanja pravila koja je HTV sam donio. U priopćenju se navodi da je HTV u "Dnevniku" 24. travnja, u prilogu iz Plehana (BiH), emitirao izjavu Milana Bandića, nositelja liste SDP-HSS-HSU za Grad Zagreb, a svega nekoliko sati nakon toga i njegovu izjavu u emisiji "Shpitza". "HTV je time već na samom početku kampanje započeo favorizirati jednog od kandidata te narušio ravnopravnost kandidata i stranaka", prigovorio je Izborni stožer koalicije HDZ-DC-HSLS-HD za Grad Zagreb.

SPLIT - Na današnjem sastanku župana Krune Peronje s gradonačelnicima i načelnicima 34 grada i općine pripreme za ovogodišnju protupožarnu sezonu u Splitsko-dalmatinskoj županiji ocijenjene su vrlo dobrima. Župan Peronja je najavio da su samo za priobalje ove godine osigurana po četiri kanadera i helikoptera te jedan airtractor. U gašenju požara u Županiji, kazao je, osim profesionalnih vatrogasnih postrojba i dobrovoljnih vatrogasnih društava iz svakog grada i općine, sudjelovat će i 80 sezonaca za koje je Županija izdvojila 1,800.000 kuna.

ZAGREB - "Hrvatski rječnik u školska računala" naziv je završene akcije gospodarstvenika i izdavačke kuće "Novi Liber" u okviru koje će u idućih deset dana preko 7000 srednjoškolskih razreda dobiti "Veliki rječnik hrvatskog jezika" Vladimira Anića na CD-Romu. Cilj akcije je unapređenje jezične i opće kulture informatičkog komuniciranja, objasnio je Slavko Goldstein, urednik u "Novom liberu". Uz to što će svi razredi srednjih škola dobiti CD-Rom, i sve će srednjoškolske knjižnice dobiti po dva rječnika u obliku knjige, dok će ostatak naklade biti poklonjen osnovnim školama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙