FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tisuće Etiopljana dočekale obelisk iz Italije

AKSUM, 25. travnja 2005. (Hina) - Tisuće Etiopljana, od kojih su seneki za tu prigodu vratili iz inozemstva, okupile su se u ponedjeljaku Aksumu, gradu na sjeveru zemlje, kako bi pozdravile povratak izItalije obeliska kojeg su prije 68 godina ukrale Mussolinijevepostrojbe.
AKSUM, 25. travnja 2005. (Hina) - Tisuće Etiopljana, od kojih su se neki za tu prigodu vratili iz inozemstva, okupile su se u ponedjeljak u Aksumu, gradu na sjeveru zemlje, kako bi pozdravile povratak iz Italije obeliska kojeg su prije 68 godina ukrale Mussolinijeve postrojbe.

U ponedjeljak je posljednji od tri dijela obeliska iz Aksuma, ukradenog 1937., stigao u Aksum u transportnom zrakoplovu Antonov.

To je bila prigoda za svečanost budući da je Adis Abeba pola stoljeća neprestano tražila povratak obeliska, koji svjedoči o civilizaciji Aksuma koja je cvjetala od 3. stoljeća prije Krista do 8. stoljeća.

Tri kamiona tegljača s tri dijela tog stupa dovezli su ih do središta grada gdje se nalazi još šest obeliska iz istog razdoblja.

Obelisk kojeg je vratila Italija bit će postavljen na svoje mjesto najvjerojatnije u listopadu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙