FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnici Bugarske i Rumunjske: Pristup EU-u "ostvarenje sna"

LUXEMBOURG, 25. travnja 2005. (Hina) - Čelnici Bugarske i Rumunjskeocijenili su u ponedjeljak u Luxembourgu potpisivanje pristupnogsporazuma s Europskom unijom "povijesnim trenutkom i "ispunjenjemsna".
LUXEMBOURG, 25. travnja 2005. (Hina) - Čelnici Bugarske i Rumunjske ocijenili su u ponedjeljak u Luxembourgu potpisivanje pristupnog sporazuma s Europskom unijom "povijesnim trenutkom i "ispunjenjem sna".

"Za nas pristup Europskoj uniji predstavlja ispunjenje sna", rekao je prigodom svečanosti potpisivanja pristupnog sporazuma rumunjski predsjednik Traian Basescu.

Bugarski premijer Simeon Saksokoburgotski je rekao da potpisivanje sporazuma "predstavlja još jedan korak u pravcu jedinstva kontinenta i približavanju idealu utemeljitelja Europske unije".

Pristupni sporazum, zajednički za obje države, potpisali su predsjednici i premijeri Bugarske i Rumunjske, Georgij Parvanov i Simeon Saksokoburgotski, te Traian Basescu i Calin Tariceanu, u nazočnosti ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, koji su se okupili na redovitom mjesečnom sastanku u Luxembourgu. Svečenosti su također prisustvovali i luksemburški premijer i predsjedatelj Europskog vijeća Jean Claude-Juncker i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

"Nema sumnje da će pristup Europskoj uniji predstavljati jedan od najvažnijih trenutaka u dugoj europskoj povijesti Rumunjske", rekao je predsjednik Basescu.

Ulazak u punopravno članstvo EU-a 1. siječnja 2007. godine nije automatski zajamčen, budući da je u pristupni sporazum uvrštena "zaštitna klauzula", koja Europskoj uniji daje mogućnost da odgodi na godinu dana pristup Bugarskoj i Rumunjskoj u slučaju da ne ispune preuzete obveze.

"Zaželimo dobrodošlicu bugarskom i rumunjskom narodu, tim hrabrim i plemenitim narodima, u našu veliku obitelj", rekao je luksemburški premijer Juncker.

Obje će zemlje morati uložiti goleme napore u borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije, u reformi državne administracije, jačanju kontrole na granicama, prije nego što postanu članicama EU-a. Za nadzor provedbe preuzetih obveza zadužena je Europska komisija, koja se obvezala da će pri donošenju preporuke uzeti u obzir stajalište Europskog parlamenta.

"Europska unija je uspostavila visoke standarde za novopridošle članice", rekao je predsjednik Komisije Barroso.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙