FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Solana: Suradnja Hrvatske s Haagom od presudne važnosti

LUXEMBOURG, 25. travnja 2005. (Hina) - Visoki predstavnik EU-a zavanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana izjavio je u ponedjeljak uLuxembourgu da je suradnja Hrvatske s Haškim sudom od temeljnevažnosti za otvaranje pristupnih pregovora.
LUXEMBOURG, 25. travnja 2005. (Hina) - Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana izjavio je u ponedjeljak u Luxembourgu da je suradnja Hrvatske s Haškim sudom od temeljne važnosti za otvaranje pristupnih pregovora.

"Suradnja hrvatskih vlasti s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu od temeljne je važnosti", izjavio je Solana po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova EU-a, koji su se u ponedjeljak okupili u Luxembourgu na redovitom mjesečnom sastanku.

U utorak, drugi dan ministarskog sastanka, prvi put će se sastati radna skupina EU-a, zadužena za procjenu suradnje s Haškim sudom. Radna skupina je osnovana u ožujku odlukom Europskog vijeća, nakon što je odgođen početak pregovora s Hrvatskom, koji su trebali započeti 17. ožujka. Pregovori su odgođeni jer unutar EU-a nije postignuta suglasnost da Hrvatska u potpunosti surađuje s Tribunalom.

Radnu skupinu čine predstavnici sadašnjeg i dva buduća predsjedništva EU-a - Luksemburga, Velike Britanije i Austrije te visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javier Solana i povjerenik za proširenje Olli Rehn. Na prvom sastanku u utorak tri zemlje EU-a bit će zastupljene na razini ministara vanjskih poslova.

Radna skupina će se najprije zasebno sastati s glavnom haškom tužiteljicom tužiteljicom Carlom del Ponte, a zatim s izaslanstvom hrvatske Vlade, koje bi, prema najnovijim najavama, trebao predvoditi premijer Ivo Sanader. Na kraju će se odvojeno sastati sami članovi radne skupine.

"Mi ćemo s njima razgovarati vrlo otvoreno kako bismo vidjeli da li se stvari kreću", izjavio je Solana, ističući: "Cilj je jasan, Gotovina treba biti u Haagu".

Christina Galach, glasnogovornica Javiera Solane, najavila je da će se u ponedjeljak održati pripremni sastanak radne skupine EU-a na razini stručnjaka, koji trebaju pripremiti sutrašnji sastanak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙