FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bugarska i Rumunjska danas potpisuju sporazum s EU

LUXEMBURG, 25. travnja 2005. (Hina) - Bugarska i Rumunjska potpisat ćeu ponedjeljak popodne u Luxembourgu pristupni sporazum s Europskomunijom, čije bi punopravne članice trebale postati 1. siječnja 2007.godine.
LUXEMBURG, 25. travnja 2005. (Hina) - Bugarska i Rumunjska potpisat će u ponedjeljak popodne u Luxembourgu pristupni sporazum s Europskom unijom, čije bi punopravne članice trebale postati 1. siječnja 2007. godine.

Sporazum će potpisati predsjednici i premijeri Bugarske i Rumunjske u nazočnosti ministara vanjskih poslova 25 zemalja članica Europske unije, koji su se okupili u ponedjeljak na redovitom mjesečnom sastanku u Luxembourgu.

Ulazak tih dvaju zemalja u punopravno članstvo nije automatski zajamčen potpisivanjem pristupnog sporazuma, budući da on sadrži "zaštitnu klauzulu" koja Europskoj uniji omogućava odgodu ulaska na godinu dana u slučaju da te zemlje ne ispune preuzete obveze.

Ministri vanjskih poslova EU-a započeli su ujutro sastanak raspravom o zajedničkom višegodišnjem proračunu za razdoblje od 2007. do 2013. godine.

Nakon toga uslijedit će rasprava o nekoliko vanjskopolitičkih tema - odnosima s Rusijom, stanju na Bliskom istoku i u Iraku i Libanonu. Za vrijeme radnog ručka ministri bi trebali dati mandat Europskoj komisiji da započne pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U utorak, drugi dan sastanka Vijeća ministara, sastat će se Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje, zajedničko tijelo Hrvatske i Europske unije zaduženo za nadzor provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Nakon toga, peteročlana radna skupina EU-a za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom, odvojeno će se sastati s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte i hrvatskim izaslanstvom, koje predvodi ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙