FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće za nadzor sigurnosnih službi pokrenulo nadzor u POA-i

ZAGREB, 21. travnja 2005. (Hina) - Vijeće za civilni nadzor sigurnosnihslužbi pokrenulo je danas postupak nadzora u POA-i kako bi ispitaloistinitost navoda tjednika "Globus" da je naknadno pronađen cjelovittonski zapis razgovora POA-inih agenata s novinarkom Helenom Puljiz.
ZAGREB, 21. travnja 2005. (Hina) - Vijeće za civilni nadzor sigurnosnih službi pokrenulo je danas postupak nadzora u POA-i kako bi ispitalo istinitost navoda tjednika "Globus" da je naknadno pronađen cjelovit tonski zapis razgovora POA-inih agenata s novinarkom Helenom Puljiz.

Hini je to potvrdio član Vijeća Mile Ćulumović, koji vodi Vijeće do izbora njegova novog predsjednika.

Slučaj Helene Puljiz Vijeće je prvi put ispitivalo krajem prošle godine, kada se novinarka žalila da su POA-ini agenti kršili njezina ljudska prava pokušavši ju ucjenama privoliti na suradnju.

U nadzoru, koji je tada provelo Vijeće, POA je tvrdila da razgovori s Helenom Puljiz nisu snimani te da o svemu postoji tek bilješka koju su agenti sastavili nakon razgovora.

Nakon što su Vijeće i saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost utvrdili da su POA-ini agenti prekoračili svoje ovlasti čitav je slučaj rezultirao smjenom tadašnjeg ravnatelja POA-e Joška Podbevšeka.

Globus je međutim u posljednjem broju izvijestio da je u međuvremenu pronađen tonski zapis razgovora pa je predsjednik nadležnoga saborskog Odbora Ivan Jarnjak od Vijeća zatražio da ispita jesu li se u slučaju Puljiz pojavile nove okolnosti.

Kada će Vijeće dovršiti nadzor i kako će se odvijati čitav postupak Ćulumović danas nije mogao reći, budući da je po Zakonu o sigurnosnim službama rad Vijeća tajan.

Kazao je tek da će po obavljenom nadzoru, Vijeće o svemu izvijestiti Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙