FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dubrovnik: Sastanak načelnika glavnih stožera CENCOOP-a

DUBROVNIK, 21. travnja 2005. (Hina) - Dvodnevni sastanak načelnikaglavnih stožera oružanih snaga država članica CENCOOP-a, koji čineAustrija, Mađarska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Švicarska iHrvatska, počeo je danas u Dubrovniku.
DUBROVNIK, 21. travnja 2005. (Hina) - Dvodnevni sastanak načelnika glavnih stožera oružanih snaga država članica CENCOOP-a, koji čine Austrija, Mađarska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Švicarska i Hrvatska, počeo je danas u Dubrovniku.

Cilj je CENCOOP-a (Central European Nations Cooperation in Peace Support - Srednjoeuropska nacionalna suradnja u mirovnoj potpori) postati jednim od čimbenika u uspostavi regionalnih odnosa i razmjeni stajališta o sigurnosnim pitanjima i konzultacijama s EU-om i NATO-om na regionalnoj razini.

Skup je zatvoren za javnost, a otvorio ga je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Josip Lucić, koji je govorio o temi "Regionalna sigurnost i perspektive sudjelovanja u Operacijama potpore miru (Peace support operation)".

U pripremi te teme izaslanstvu Oružanih snaga Republike Hrvatske pomogli su bilateralni razgovori, obavljeni sa svim državama članicama CENCOOP-a radi boljeg informiranja o nacionalnim stajalištima o budućoj suradnji te spoznaje eventualnih poteškoća ili ograničenja koje Hrvatsku na tom putu mogu zateći, istaknuo je u pisanim materijalima, koji su podijeljeni novinarima, general Lucić.

Ti su razgovori pomogli da se upoznaju nacionalni prioriteti ostalih zemalja u području obrane, kao i procesi koji se upravo odvijaju unutar obrambenih sustava država članica CENCOOP-a, naglasio je general Lucić.

Načelnik Odjela za međunarodne vojne odnose u Glavnom stožeru Oružanih snaga RH brigadir Naser Cacović izjavio je novinarima kako će na skupu biti riječi o mogućem osnivanju virtualne CENCOOP vojne akademije, na kojoj bi se osposobljavali pripadnici zemalja članica za eventualno zajedničko sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama.

Na skup u Dubrovniku bio je najavljen i dolazak predsjednika Republike Stjepana Mesića, no, kako je izviješteno, on zbog loših vremenskih prilika nije doputovao.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙