FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na repo aukciji prihvaćene ponude od 2 milijuna kuna

ZAGREB, 20. travnja 2005. (Hina) - Na repo aukciji prihvaćene ponude od2 milijuna kuna
ZAGREB, 20. travnja 2005. (Hina) - Na repo aukciji prihvaćene ponude od 2 milijuna kuna

HINA - Financijski servis

Na današnjoj, trećoj redovnoj obratnoj repo aukciji, obavljena je i prva transakcija - od ukupno ponuđenih 3 milijuna kuna Hrvatska narodna banka prihvatila je ponude u iznosu od 2 milijuna kuna, po graničnoj repo stopi od 4,50 posto.

Najviša ponuđena repo stopa na aukciji bila je 5 posto, a najniža 4 posto.

Vagana repo stopa iznosila je 4,75 posto, a granična repo stopa 4,50 posto.

Obrnute repo aukcije, u kojima se kao koleteral prihvaćaju trezorski zapisi Ministarstva financija u kunama, jedan su od tri osnovna tipa operacija na otvorenom tržištu s kojima je središnja banka započela početkom travnja.

HNB je s redovnim tjednim obratnim repo aukcijama započela 6. travnja, ali u protekle dvije aukcije nije prihvatila ni jednu ponudu, što su analitičari objašnjavali visokom likvidnošću bankovnog sustava i niskom razinom kamatnih stopa.

Na prve su dvije aukcije bile pristigle ukupne ponude u ukupnom iznosu od 31 milijun, odnosno 11 milijuna kuna, uz niže repo stope - 6. travnja najviša ponuđena repo stopa bila je 3 posto, najniža 2 posto, a 11. travnja najviša 3,75 posto, a najniža 1,5 posto.

Središnja banka početkom travnja započela je s operacijama na otvorenom tržištu, kao novim instrumentom upravljanja likvidnošću kojim će se smanjiti oscilacije na novčanom tržištu i stabilizirati kamatne stope.

Uz redovite operacije, HNB je, ovisno o stanju likvidnosti na tržištu, najavila i mogućnost provedbe operacija fine prilagodbe, koje bi se provodile ad hock, te strukturnih operacija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙