FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prva redovita obratna repo aukcija

ZAGREB, 6. travnja 2005. (Hina) - Prva redovita obratna repo aukcija
ZAGREB, 6. travnja 2005. (Hina) - Prva redovita obratna repo aukcija

HINA - Financijski servis

Hrvatska narodna banka započela je danas s operacijama na otvorenom tržištu, s prvom redovitom obratnom repo aukcijom.

U HNB-u ističu da su u okviru prve redovite obratne repo aukcije pristigle ponude u ukupnom iznosu od 31 milijun kuna. Najviša ponuđena kamatna stopa bila je 3 posto, a najniža 2 posto.

S obzirom na visoku likvidnost bankovnog sustava i nisku razinu kamatnih stopa, niti jedna ponuda nije prihvaćena, naglašavaju iz središnje banke.

Također ističu da je prva aukcija pokazala da sustav za obavljanje operacija na otvorenom tržištu postavljen u HNB-u uredno funkcionira, u tehničko-informatičkom, pravnom i organizacijskom smislu.

HNB će, kako navode, nastaviti s održavanjem redovitih operacija srijedom, a daljnje aktivnosti središnje banke na tom području ovisit će o kretanju ponude i potražnje za sredstvima na novčanom tržištu.

Središnja banka još je ranije najavila je da će početkom travnja započeti s operacijama na otvorenom tržištu, kao novim instrumentom upravljanja likvidnošću kojim se utječe na smanjuje oscilacija na novčanom tržištu i na stabiliziranje kamatnih stopa.

HNB je najavila da bi operacije na otvorenom tržištu započela redovitim operacijama, kao obrnutim repo operacijama u kojima se kao koleteral prihvaćaju trezorski zapisi Ministarstva financija u kunama.

Uz redovite operacije, HNB je, ovisno o stanju likvidnosti na tržištu, najavila i mogućnost provedbe operacija fine prilagodbe, koje bi se provodile ad hock, te strukturnih operacija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙