FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rani je svemir bio "savršeni" fluid

WASHINGTON, 20. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Djelić sekunde nakon"Velikog praska", kada se rodio svemir, sva je materija bila u oblikutekućine, koja se naziva kvark-gluon plazma, objavili su znanstveniciameričkog Nacionalnog laboratorija Brookhaven.
WASHINGTON, 20. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Djelić sekunde nakon "Velikog praska", kada se rodio svemir, sva je materija bila u obliku tekućine, koja se naziva kvark-gluon plazma, objavili su znanstvenici američkog Nacionalnog laboratorija Brookhaven.

Američki znanstvenici su u akceleratoru čestica stvorili novo stanje materije - vruću i gustu tekućinu sastavljenu od subatomskih čestica - koja, kako tvrde, pokazuje kako je rani svemir izgledao u jednom kratkom trenutku nakon "Velikog praska".

"Dobili smo novo stanje materije", kazao je Sam Aronson, pomoćnik direktora laboratorija za visoku energiju i nuklearnu fiziku u Nacionalnom laboratoriju Brookhaven.

"Mislimo da gledamo u svemir kakav je bio prije 13 milijardi godina kada su se slobodni kvarkovi i gluoni hladili u čestice kakve mi poznajemo danas", rekao je Aronson na konferenciji za novinare.

Kvark-gluon plazma je stvorena u Relativistic Heavy Ion Collideru (RHIC) - moćnom akceleratoru čestica u Brookhaven laboratoriju u Uptonu u saveznoj državi New York.

Neočekivano, kvark gluon plazma se ponašala kao savršena tekućina kvarkova umjesto kao plin.

Za svoj su eksperiment znanstvenici sudarili dva iona zlata pri vrlo velikoj brzini, bliskoj brzini svjetlosti. Sudar je bio tako jak da je inače jaka sila koja kvarkove veže u protone i neutrone oslabila dopuštajući kvarkovima da slobodno lutaju.

Normalno su kvarkovi, temeljne čestice koje čine materiju, povezani i ne može ih se izravno mjeriti.

Na temperaturi većoj i do 10.000 puta od temperature izmjerene na Suncu i sa samo nekoliko tisuća čestica, nuklearni fizičari su očekivali da će kvarkovi letjeti okolo slobodni poput plina.

Međutim, kvarkovi su se ponašali kao savršena tekućina, lebdeći zajedno poput jata riba bez turbulencija i nasumičnih pokreta. Suprotno tomu, kap vode koja sadrži isti broj čestica neće se uopće ponašati kao tekućina.

"To je kretanje tekućine koje je gotovo savršeno", kazao je Aronson.

"Stvarno začuđujuće otkriće u RHIC-u da je novo stanje materije nastalo sudarom dvaju iona zlata više nalik tekućini nego plinu daje nam dubok uvid u najranije trenutke svemira", rekao je Raymond Orbach, direktor energetskog odjela za znanost koji financira RHIC.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙