FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grabar-Kitarović: RH priprema argumente i dokaze za sastanak radne skupine

LUXEMBOURG, 16. travnja 2005. (Hina) - Hrvatska priprema argumente idokaze za skorašnji sastanak radne skupine EU-a, zadužene za procjenustupnja suradnje Zagreba s Haškim sudom, izjavila je u subotuministrica vanjskih poslova i europskih integracija KolindaGrabar-Kitarović.
LUXEMBOURG, 16. travnja 2005. (Hina) - Hrvatska priprema argumente i dokaze za skorašnji sastanak radne skupine EU-a, zadužene za procjenu stupnja suradnje Zagreba s Haškim sudom, izjavila je u subotu ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.

"Hrvatska strana nastavlja s istragama i ubrzano priprema argumente i dokaze u odnosu na prigovore koje je iznijela glavna haška tužiteljica", rekla je ministrica Grabar-Kitarović nakon završetka neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a, kojima su se popodne pridružili i kolege iz četiriju kandidatskih zemalja.

Ministrica Grabar-Kitarović nije željela otkriti s kakvim će dokumentima i dokazima hrvatska Vlada doći na sastanak s radnom skupinom EU-a 26. travnja u Luxembourgu.

Radna skupina, koju čine predstavnici sadašnjeg i dvaju budućih predsjedatelja EU-a - Luksemburga, Velike Britanije i Austrije, visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana i povjerenik za proširenje Olli Rehn, prvi put će se sastati 26. travnja u Luxembourgu, a odmah nakon toga sastat će se s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte i ministricom Grabar-Kitarović.

Luksemburški šef diplomacije Jean Asselborn je rekao da treba sačekati rezultate razgovora radne skupine EU-a s glavnom haškom tužiteljicom i s hrvatskom Vladom jer "prije toga ništa neće biti objavljeno ni učinjeno. Želimo li biti ozbiljni, saslušat ćemo što nam imaju za reći Carla del Ponte i hrvatske vlasti i onda ćemo naći način kako pokrenuti stvari".

Asselborn je ponovio da su "Hrvatskoj vrata EU-a otvorena, a da se ključ za ta vrata nalazi u hrvatskim rukama".

Ministrica Grabar-Kitarović imala je u subotu bilateralne razgovore s desetak europskih kolega, među njima i s Asselbornom, predsjedateljem Vijeća EU-a.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je da tijekom dvodnevnog neformalnog susreta ministara vanjskih poslova nije bilo riječi o Hrvatskoj, "osim u kuloarima".

"Svi želimo da Hrvatska što prije započne pregovore, ali za to treba ispuniti dobro poznate uvjete. Stajališta o tome ispunjava li Hrvatska tražene uvjete unutar EU-a jako se razlikuju, od onih koji su jako protiv do onih koji na to gledaju pozitivno poput Slovenije, Austrije i Mađarske", rekao je Rupel.

Slovenski ministar je iznio dojam da u vezi s Hrvatskom u EU-u vlada pozitivna atmosfera.

"Mislim da je opća atmosfera pozitivna i da se svima žuri, svi su zainteresirani da se što prije dođe do rješenja", rekao je Rupel.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙