FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 16. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do4,30 sati.
ZAGREB, 16. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4,30 sati.

ZAGREB - Praizvedbom baleta "Tramvaj zvan čežnja" Mladena Tarbuka u HNK sinoć je otvoren 23. Muzički biennale Zagreb - međunarodni festival suvremene glazbe koji je ove godine prvi put ugostio i Svjetske dane glazbe, manifestaciju koju organizira Međunarodno društvo za suvremenu glazbu. Direktor Muzičkog biennala Zagreb Ivo Josipović je izrazio zadovoljstvo što će biennale ove godine ugostiti više od tisuću umjetnika iz pedesetak zemalja. Josipović je podsjetio kako je biennale vodeća glazbena manifestacija u svijetu rekavši kako je organizator Hrvatsko društvo skladatelja pokazalo kako je Hrvatska sposobna organizirati ovako veliku glazbenu manifestaciju. Otvarajući Muzički biennale Zagreb ministar kulture Božo Biškupić napomenuo je da Muzički biennale od svog osnutka 1961. ima veliku ulogu u povezivanju hrvatske metropole sa suvremenim glazbenim zbivanjima u svijetu.

OSIJEK - Komorna scena osječkoga HNK-a sinoć je izvela novu premijeru ove kazališne kuće, ujedno i hrvatsku praizvedbu, dramu "Desdemona - igrokaz o rupčiću", američke dramatičarke i dobitnice Pulitzerove nagrade Paule Vogel, u režiji Renea Maurina. Autorica je iz Shakespeareova "Othella" izbacila muške likove te pomoću triju ženskih likova Desdemone, Emilie i Biance, ističe dramaturginja Marijana Fumić, analizira odrežena ženska pitanja koja su neriješena danas kao što su bila i prije 400 godina. Redatelj Maurin, inače ravnatelj Gradskog kazališta u Ptuju, drži kako je u drami "potpuno izokrenuta predodžba o Desdemoni" te da autorica demistificira radnju "Othella" prikazujući kroz humor i grotesku skriveni život ženskih likova, odnosno "ono što se zbiva iza kulisa".

OSIJEK - U sklopu obilježavanja 190. obljetnice rođenja i 100. obljetnice smrti biskupa Josipa Jurja Strossmayera, u Osijeku je sinoć otkrivena obnovljena spomen-ploča biskupu Strosmayeru na zgradi Županijske palače, na istom mjestu gdje je stajala originalna mramorna ploča stradala u Domovinskom ratu 1991. godine. Originalna spomen-ploča biskupu Strossmayeru postavljena je na pročelje Županijske palače u Osijeku 4. veljače 1929. godine u prigodi obilježavanja dana njegova rođenja, a na inicijativu Kluba hrvatskih književnika i umjetnika u Osijeku. Spomen-ploču koja je večeras otkrivena obnovila je Osječko-baranjska županija u znak zahvalnosti za velika djela biskupa "koji je obilježio svoju epohu te generacije iza sebe", rekao je osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo, na svečanoj akademiji koja je održana prije otkrivanja spomen ploče. Župan Bubalo podsjetio je kako je "biskup čitavog svog života ustrajno provodio svoje geslo "Sve za vjeru i za domovinu".

KARLOVAC - HDZ Karlovačke županije i vodstvo stranke s premijerom Ivom Sanaderom pozvali su sinoć na stranačkom skup u Karlovcu, koji je održan u povodu petnaeste obljetnice osnutka HDZ-a, na političku borbu u kampanji za uspjeh na lokalnim izborima. Sanader se obratio onom dijelu biračkog tijela koje smatra da je vodstvo HDZ-a u posljednih godinu i pol dana iznevjerilo interese branitelja i rekao da se politika ne vodi samo srcem, već i srcem i razumom do postizanja cilja. Podsjetio je tako da je HDZ i prvi predsjednik Franjo Tuđman 1990. imao u planu i osamostaljenje Hrvatske, pa i da ona bude dio tadašnje Europske zajednice, ali je na referendumu građanima bio predložen model konfederacije u sklopu Jugoslavije, "jer smo znali da je to međukorak, a cilj nikada nije bio upitan". Sanader je zatražio od članstva da razgovaraju s biračima i da ne dozvole da uspije "manipulacija HSP-a" i tome da je HDZ nekog iznevjerio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙