FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 14. travnja 2005.(Hina) - Važnije vijesti iz Hrvatske do 12,30sati.
ZAGREB, 14. travnja 2005.(Hina) - Važnije vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Radnici Sljemena danas su pred Uredom Finagre na zagrebačkom Trgu bana Jelačića prosvjedovali tražeći isplatu plaća za siječanj i veljaču ove godine. Predstavnici Sindikata u Sljemenu željeli su u vezi s isplatom plaća razgovarati s predstavnicima Uprave Finagre, no naišli su na zaključana vrata, iako su im prethodno najavili dolazak. Iritirani takvim postupkom predstavnika Finagre radnici su željeli ući unutra silom, ali su od toga ipak odustali. Ipak, nisu htjeli napustiti zgradu pa je pozvana i policija. Policija je u pregovorima s predstavnicima Finagre, no nitko od predstavnika sindikata i radnika još nije ušao u ured niti je imao mogućnosti razgovarati s nekim iz Finagre. Prema podacima zagrebačke policije pred prostorijama Finagre okupilo se 200-injak radnika Sljemena.

ZAGREB - Saborski Klub IDS-a izrazio je danas zadovoljstvo jučerašnjim izglasavanjem saborske Deklaracije o antifašizmu, a nada se da će ona biti temelj na kojemu će Vlada izraditi zakon kojim će se borci NOB-a u pravima izjednačiti s hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. To je na konferenciji za novinare izjavio predsjednik IDS-ova Kluba Damir Kajin, ustvrdivši da su borci NOB-a Deklaracijom konačno dobili legitimitet, te "satisfakciju za sva poniženja kojima su mnogi od njih bili izloženi". Na Vladi je sada, tvrdi, da borce NOB-a i materijalno obešteti.

ZAGREB - Za očekivati je da će rezultati predstojećih lokalnih izbora utjecati na novi odnos snaga u Saboru i oko njega, ali u ovom je trenutku prerano govoriti o ulasku HSP-a u Vladu, kazao je danas predsjednik te stranke Anto Đapić. Zamoljen da komentira najave iz HDZ-a da bi HSP i prije parlamentarnih izbora mogao ući u saborsku većinu i Vladu, Đapić je, na konferenciji za novinare, kazao kako će stranka o tome razmišljati tek nakon lokalnih izbora, na kojima se nada "najboljem rezultatu HSP-a u povijesti". HDZ je prozvao za "stvaranje nezgodne situacije po terenu, tvrdeći da je HDZ u pojedinim jedinicama lokalne samouprave tvrdio da su već dogovorili izbornu koaliciju s HSP-om.

OSIJEK - Osječke gradske organizacije SDP-a i HSS-a potpisale su danas u Osijeku sporazum o predizbornoj suradnji na predstojećim lokalnim izborima i stvaranju koalicijske liste kandidata za novi saziv osječkoga Gradskog vijeća. Nositeljica liste bit će dosadašnja predsjednica osječkoga Gradskog vijeća, Biljana Borzan iz SDP-a, koja će biti i kandidatkinja za gradonačelnicu Osijeka. Naglasila je da je riječ o logičnoj koaliciji SDP-a i HSS-a. Predsjednik osječkoga SDP-a Zvonko Erak kazao je da je sporazum rezultat razgovora predstavnika tih dviju stranaka i ukupne suradnje SDP-a i HSS-a na predstojećim lokalnim izborima u Hrvatskoj, a predsjednik osječkoga HSS-a Marko Josipović da se osječka gradska uprava mora baviti rješavanjem pitanja nezaposlenosti te komunalno-stambenim i infrastrukturnim problemima.

ZAGREB - Hrvatska ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt primit će danas u dvodnevni radni posjet izaslanstvo Ministarstva pravosuđa Republike Slovenije koje predvodi ministar Lovro Šturm, tijekom kojeg će biti potpisan Memorandum o suradnji dvaju ministarstava, priopćilo je danas hrvatsko Ministarstvo pravosuđa. Škare-Ožbolt sa slovenskim će kolegom razgovarati o reformi pravosuđa i razmijeniti iskustva dvaju država na tom području. Razgovarat će se i o sređivanje zemljišnih knjiga i stvaranju baze zemljišnih podataka, usklađivanju zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a, projektima tehničke pomoći EU-a i iskustvima Slovenije, obrazovanju i usavršavanju pravosudnih dužnosnika te upravljanju zatvorskim sustavom. Za sutra je najavljeno potpisivanje Memoranduma o suradnji između dvaju ministarstava pravosuđa.

ZAGREB - U razmaku kraćem od sata jutros su u Zagrebu napadnuta dva poštara, jednom je ukraden novac od mirovina koje je raznosio po kućama, a drugi je, iako teško ozlijeđen od udarca u glavu, uspio spriječiti krađu poštanske torbe, doznaje se u zagrebačkoj policiji. Prvi napad na poštara dogodio se jutros oko 8,30 sati u ulazu zgrade u Vinogradskoj ulici, gdje su dvojica nepoznatih razbojnika drvenim palicama napala 47-godišnjeg poštara prilikom raznašanja mirovina. U otetom novčaniku bilo je više desetaka tisuća kuna, kažu u policiji. Poštaru je u napadu lakše ozlijeđena nadlaktica. U policiji kažu da dvojica razbojnika nisu bili maskirani. Oko 45 minuta kasnije u naselju Rudeš u još nerazjašnjenim okolnostima, s leđa je napadnut i u glavu udaren 39-godišnji poštar koji je uspio spriječiti da mu ukradu torbu s dosta novca od mirovina.

KOSINJ - Vodostaj ličkih rijeka u laganom je opadanju, i trenutačno u akumulaciju Kruščica u Kosinju dotječe oko 40 prostornih metara vode u sekundi, prelijevi su zatvoreni, pa se postupno voda povlači i s poplavljenih površina Lipovog Polja u Donjem Kosinju. Povoljne hidrološke prilike pogoduju hidroelektranama "Senj" i "Sklope", koje rade punom snagom i dnevno proizvode 5,5 milijuna kilovat sati struje, doznaje se od voditelja proizvodnje hidroelektrane "Senj" Daria Škrgatića.

KARLOVAC - Unatoč jučerašnjem ukidanju mjera redovite obrane od poplave u Karlovcu i opadanja vodostaja rijeka Korane, Mrežnice i Dobre u slijevu rijeke Kupe, državna cesta D 36 Karlovac - Pisarovina i dalje je zatvorena za promet zbog vode na kolniku, doznaje se u Policijskoj upravi karlovačkoj. Normalizacija prometa - prema dostupnim informacijama iz Hrvatskih voda i iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHZ) - očekuje se danas poslijepodne. Na nekoliko lokalnih cesta koje su ovih dana bile neprohodne, promet je normaliziran. Na D 36 je do izlijevanja vode na kolnik došlo noću s ponedjeljka na utorak, pa se od Karlovca do Pisarovine od utorka prometuje obilazno prema Jastrebarskom i preko Rakovog Potoka.

ZAGREB - Pomoćni biskup zagrebački i predsjednik Komisije "Justitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije Vlado Košić uputio je direktoru CNN Willu Kingu prosvjedno pismo u kojem je zatražio od televizijske mreže da se javno ispriča za izrečene "grube neistine pred gledateljima" koje su izvjestitelji iznijeli u tijeku prijenosa pokopa pape Ivana Pavla II. Govoreći o Papinim kanonizacijama za vrijeme pokopa, CNN-ova izvjestiteljica Christiane Amanpour napomenula je da su neki od njih "vrlo kontraverzni". Dodala je da je "podigao Hrvata na razinu svetosti iz vremena kad su hrvatski fašisti skoro bili saveznici s Katoličkom crkvom i imali pogrome protiv Srba tijekom Drugoga svjetskog rata". Izvjestitelj John Allen potvrdio je njezine riječi i zaključio da je "kardinal Stepinac za mnoge ljude bio neprihvatljivo blizak ustašama, paravojnoj grupaciji u savezništvu s nacistima".

SPLIT - Zagrebačka tvrtka Tilija, koja je na natječaju dala najbolju ponudu za kupnju dugoratske "Dalmacije", zatražila je i dobila odgodu plaćanja ugovorenog iznosa do završetka stečajnog postupka u oba kupljena dijela metalurške cjeline tvornice Dalmacija, tvrdi Milan Perkovac, odgovorna osoba Tilije. Podsjetio je da su se nad cjelinom tvornice vodila dva odvojena stečajna postupka, pri čemu je u jednom dijelu stečaj dovršen, a u drugom još traje žalbeni postupak. Čim se to dovrši Tilija će uplatiti ugovorenu cijenu od 10,6 milijuna eura i započeti s planiranim projektom izgradnje turističkih sadržaja, istaknuo je Pokrovac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙