FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 13. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21sat.
ZAGREB, 13. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić izjavio je poslijepodne da je prekinut trodnevni štrajk liječnika. Nakon što je primljena presuda Županijskog suda o privremenoj mjeri zabrane štrajka, sudionici izvanredne skupštine HLS-a tu su odluku jednoglasno prihvatili što znači da je štrajk prekinut, izjavio je Babić na konferenciji za novinare. Predsjednik HLS-a najavio je da će sindikat uložiti žalbu Vrhovnom sudu. Babić je spreman doći pred Gospodarsko-socijalno vijeće i iznijeti liječničke zahtjeve, što je danas u medijima predložio ministar zdravstva Neven Ljubičić.

ZAGREB - Deklaracijom o antifašizmu, koju je danas donio, Hrvatski sabor potvrdio je antifašističku demokratsku utemeljenost i opredjeljenost Hrvatske, te duboku privrženost vrijednostima suvremene demokracije. Za Deklaraciju oko koje su se usuglasili svi zastupnički klubovi osim HSP-ova, koji je imao vlastitu, glasovao je 91 zastupnik, dva su bila protiv i osam suzdržanih. Deklaracijom Sabor poziva državna tijela i javne institucije na objektivno, cjelovito i nepristrano sagledavanje povijesnog razdoblja Drugog svjetskog rata i antifašizma u Hrvatskoj, ne izjednačavajući antifašistički pokret s ideologijom komunizma.

ZAGREB - Saborska je većina i u poslijepodnevnoj raspravi o Izvješću Državnog ureda za reviziju za 2004. optuživala bivšu Vladu za brojna kršenja zakona o javnoj nabavi, koji je Sabor donio u prošlom sazivu. Posebno su upozoravali na propuste u bivšem Ministarstvu javnih radova, obnove i graditeljstva. U raspravi, koja se o Izvješću Državnog ureda nastavlja u četvrtak, očitovat će se i većina parlamentarnih klubova. Sabor će sutra raspraviti i Prijedlog prihvaćanja Vladinih stajališta o pravilima postupka Odbora i Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Europske unije i Republike Hrvatske.

OGULIN - Na Općinskom sudu u Ogulinu danas su nepravomoćno za eksploziju u studenome 2000. u ogulinskoj vojarni "Sv. Petar" osuđeni tadašnji ročnik Danijel Došen, te časnici Nikola Stjepan Vuk, Ivica Škoro, Predrag Šinjori i Jerko Sablje, dok je Alojz Fleten oslobođen krivnje. Svi su osuđeni na jednogodišnju zatvorsku kaznu, ali uvjetno na tri godine kušnje. U eksploziji mine koju je Danijel Došen stavio u minobacač, teško je ozlijeđeno devet, a lakše 12 ročnika. Došenu je amputirana noga.

KOPRIVNICA - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas da hrvatske službe i MUP raspolažu s nekim novim informacijama vezanim za slučaj generala Ante Gotovine. "Postoje neke nove informacije kojima raspolažu naše službe i Ministarstvo unutarnjih poslova i mislim da će biti zadovoljna i komisija koja iz EU (uskoro) dolazi u monitoring u Hrvatsku. Sasvim sam siguran da Gotovina nije ovdje, ima i novih informacija", izjavio je predsjednik Mesić na pitanje novinara koliko je siguran da Gotovina nije u Hrvatskoj ni u BiH.

ZAGREB - Gospodarski rast u Hrvatskoj ove bi godine trebao dosegnuti 3,8 posto, isto kao i lani, a iduće ubrzati na 4,5 posto, objavio je u srijedu Međunarodni monetarni fond (MMF) u svojim najnovijim svjetskim gospodarskim prognozama. Po ocjeni MMF-a, u Hrvatskoj je gospodarska aktivnost usporila djelomično zahvaljujući fiskalnoj konsolidaciji. Nadalje, inflacija ostaje ograničenom, a manjak u bilanci plaćanja se ponešto smanjio. MMF procjenjuje da će stopa inflacije nakon lanjskih 2,1 posto, ove godine ubrzati na 2,7 posto a iduće ponešto usporiti na 2,5 posto.

UMAG - U "Godišnjaku pomorstva SFRJ" iz 1962. stoji da je morska granica između Hrvatske i Slovenije ušće rijeke Dragonje, a ne kanal Odorik i upravo taj dokument negira izjave slovenskih političara da u bivšoj državi nije postojala granica između Slovenije i Hrvatske, rekao je danas predstavljajući taj dokument potpredsjednik Ceha ribara Bujštine Danilo Latin. Upravo bi taj dokument mogao predstavljati konačan povod za rješenje pitanja granice na moru sa Slovenijom i zaštititi hrvatske ribare u Savudrijskoj vali, rekao je Latin koji od nadležnih očekuje očitovanje o tom dokumentu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙