FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kinezi brane svoju politiku u pitanjima ljudskih prava

PEKING, 13. travnja 2005. (Hina/AFP) - Kina je u srijedu objavila novidokument kako bi obranila politiku koja se odnosi na pitanja ljudskihprava, istodobno nastojeći postići ukidanje embarga na oružje što jojga je nametnula Europska unija.
PEKING, 13. travnja 2005. (Hina/AFP) - Kina je u srijedu objavila novi dokument kako bi obranila politiku koja se odnosi na pitanja ljudskih prava, istodobno nastojeći postići ukidanje embarga na oružje što joj ga je nametnula Europska unija.

U dokumentu na 41 stranici koji je redigirala kineska vlada, komunistički režim podsjeća da je u 2004. u kineski ustav uvedeno poglavlje o ljudskim pravima. Dokument je objavljen pod nazivom "Napredak Kine u području ljudskih prava u 2004.", a u njemu se posebno inzistira na pravosudnim koracima poduzetim protiv određenih dužnosnika.

"Od svibnja 2004. Glavno tužiteljstvo vodi posebnu kampanju kojoj je cilj oštro kazniti sve dužnosnike koji krše ljuska prava", kaže se u dokumentu. Slučajevi se odnose na ilegalna zatočenja, iznuđivanje priznanja mučenjem ili zlostavljanjem zatvorenika.

U dijelu dokumenta posvećenom političkim i građanskim pravima iznosi se kako su temeljne slobode u Kini zajamčene i zaštićene. "Slobodna informiranja, izražavanja, tiska i vjere poštuju se", kaže se u dokumentu.

Kina se na objavljivanje ovog dokumenta odlučila u trenutku kada od EU-a pokušava postići ukidanje embarga na oružja, nametnutog nakon masakra na trgu Tiannanmen 1989.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙