FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 10. travnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 4,30 sati
ZAGREB, 10. travnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je da će sve hrvatske (obavještajne) agencije i institucije koje tragaju za haaškim bjeguncem generalom Antom Gotovinom, upoznati s učinjenim petoročlano izaslanstvo Europske unije koje krajem ovog mjeseca stiže u Hrvatsku. "Sve ćemo to podastrijeti toj komisiji da se vidi da naše institucije rade i uvjeriti je kako nema ni jednog razloga Hrvatska sakrivati bilo koga, pa niti Antu Gotovinu", rekao je predsjednik Mesić prigodom jučerašnjeg susreta s građanima na kavi u svom uredu. "Imat ćemo toliko podataka da ćemo, vjerujem, uvjeriti taj monitoring da smo učinili sve kako bismo ušli u trag haaškom bjeguncu Anti Gotovini. Poduzeli smo do sada sve, poduzet ćemo još i prije nego ta komisija dođe i vjerujem da ćemo biti vjerodostojni", kazao je Mesić. Dodao je da će u međuvremenu biti pripremljeni i podatci o procesuiranju slučajeva skrivanja i financiranja haaških bjegunaca, spomenuvši pri tom "Ahmićku skupinu" i Ivicu Rajića.

PAZIN - Potpredsjednik Vlade i član Nacionalnog vijeća HDZ-a, Damir Polančec, govoreći o predstojećim lokalnim izborima, izjavio je u Pazinu kako je prvo stranačko načelo HDZ-ovog predizbornog programa supsidijarnost, u sklopu kojeg će svaka gradska općinska i županijska organizacija autonomno odlučivati o tome tko će biti na listi, odnosno s kojom će strankom prije ili poslije izbora koalirati. Sudjelujući sinoć na svečanosti obilježavanja 15. obljetnice HDZ-a Istarske županije, Polančec rekao je kako ta stranka u Istri u kratkom vremenu teško može očekivati velike pozitivne iskorake, odnosno pobjedu no kako će izbori pokazati da se HDZ nalazi na pravom putu. Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Istre Marino Roce kazao je kako je HDZ po rezultatima druga politička opcija u Istri, te da ta stranka nikako ne može biti zadovoljna načinom razvoja Istre. Dodao je da će HDZ i dalje lobirati za razvitak unutrašnjosti Istre, za bolju prometnu povezanost te za unapređenje poljoprivredne na istarskom poluotoku.

RIJEKA - Predsjednik HSP-a Anto Đapić izjavio je jučer u Rijeci da predstojeći izbori "nadilaze lokalnu razinu jer imaju prilike novim rasporedom političkih snaga zaustaviti negativni trend u zemlji koji se očituje u nepostojanju strategija razvoja". Đapić je na sjednici primorsko-goranskog HSP-a rekao da je riječ o možda najznačajnijim izborima nakon onih 1990. Izrazio je očekivanje da će HSP ostvariti najbolje rezultate do sada te da se u većini županija i gradova neće moći odlučivati ubuduće bez HSP-a. Potvrdio je da HSP izlazi na ove izbore samostalno rekavši da "samo snažne stranke idu same na izbore". Đapić je rekao i kako je stranka otvoren za razgovore sa svima koji misle da HSP predstavlja svježinu u političkom životu zemlje.

ZAGREB - Tatjana Holjevac, kći nekadašnjeg cijenjenog zagrebačkog gradonačelnika Većeslava Holjevca, predstavila je jučer svoju Nezavisnu listu za grad Zagreb s kojom će izaći na predstojeće lokalne izbore. Tatjana Holjevac najavila je svoju kandidaturu za zagrebačku gradonačelnicu zbog, kako je kazala, zapuštenosti i nereda koji vlada u Zagrebu. "Želim svoje znanje i iskustvo staviti u funkciju upravljanja gradom kao velikim poduzećem", rekla je pojašnjavajući kako bi kao gradonačelnica najprije analizirala rad gradske uprave, trgovačkih društava i javnih ustanova, potom ugasila brojne žiro-račune preko kojih se posluje i ustanovila gradsku riznicu. Tatjana Holjevac najavila je da će liste s njene liste biti obznanjena tek 4. svibnja na predizbornom skupu u KD "Vatroslav Lisinski", te da se na toj listi nalaze ugledni gospodarstvenici, poduzetnici i stručnjaci, a ne političari.

SPLIT - Hrvatski barokni ansambl sinoć je u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Splitu izveo koncert u spomen na preminulog papu Ivana Pavla II., pod nazivom "Mir vama". Uz ostalo izvedene su dvije kantate uskrsne tematike - Bachova "Mir budi s tobom" i Fuxova "Plaudite sonat tuba" te djela koja se svojim karakteristikama uklapaju u kršćansko poimanje smrti i vjere u uskrsnuće. Na koncertu "Mir vama" nastupili su kao solisti sopranistica Ivana Kladarin i bas Alen Ruško, na trublji je svirao Krešimir Fabijanić, na oboi Zoltan Hornyalsky, te na violini Laura Vagion i Aleksandar Jakopanec.

RIJEKA - Nastupom u komediji "Galeb" Antuna Pavlovića Čehova sinoć je u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) "Ivana pl. Zajca" u Rijeci glumica Neva Rošić svečano proslavila 50 godina umjetničkog rada. Predstavu "Galeb" režirao je Jagoš Marković. Neva Rošić, rođena je 1935. godine u Rijeci, na tadašnjem Sušaku, a Akademiju dramskih umjetnosti završila je u Zagrebu. Glumila je najprije u tadašnjem Zagrebačkom dramskom kazalištu, današnjoj "Gavelli", a od 1968. u zagrebačkom HNK. Tijekom svoga 50-godišnjeg umjetničkog rada Neva Rošić odglumila je više od sedamdeset uloga u najraznovrsnijem dramskom repertoaru. Nastupala je i na televiziji te na filmu. Dobitnica je sedamnaest nagrada, među kojima nagrada "Dubravko Dujšin", dvije nagrade "Vladimir Nazor", od kojih jedna za životno djelo, dvije nagrade Grada Zagreba, te dvije "Sterijine" nagrade. Neva Rošić ističe se i po svom pedagoškom radu - godine 1978. počela je predavati na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu kao vanjski suradnik a od 1989. kao redoviti profesor.

ILOK - U sklopu kulturne manifestacije Dani Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji u izložbenom prostoru Poglavarstva grada Iloka otvorena je izložba "Blago knjižnice Franjevačkog samostana u Šarengradu" i predstavljena knjiga Vladimira Zobundžije "Ada šarengradska". U staklenim vitrinama Gradskog poglavarstva Iloka izloženo je 70-tak djela hrvatskih autora nastalih od kraja 17. stoljeća do 1850. godine. Izložene knjige uglavnom su zavičajne tematike vezane uz iločko područje. Izložba "Blago knjižnice Franjevačkog samostana u Šarengradu" ujedno je i uvod u početak obilježavanja 600. obljetnice postojanja Franjevačkog samostana u Šarengradu, koja će se svečano obilježiti u listopadu. Kulturna manifestacija Dani Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji održava se od 2. travnja do 8. svibnja u Vinkovcima, Vukovaru, Županji i Iloku te još 10-tak mjesta u županiji, a obuhvaća niz književnih, dramskih, glazbenih i likovnih događaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙