FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Otpečaćena optužnica protiv Bosanskog Srbina Milorada Trbića

DEN HAAG, 8. travnja 2005. (Hina/AFP) - Međunarodni kazneni sud (ICTY)za bivšu Jugoslaviju otpečatio je u petak optužnicu protiv bivšegbosanskosrpskog oficira Milorada Trbića kojeg tereti za ratne zločinei ubojstva počinjena tijekom pokolja u Srebrenici u srpnju 1995.
DEN HAAG, 8. travnja 2005. (Hina/AFP) - Međunarodni kazneni sud (ICTY) za bivšu Jugoslaviju otpečatio je u petak optužnicu protiv bivšeg bosanskosrpskog oficira Milorada Trbića kojeg tereti za ratne zločine i ubojstva počinjena tijekom pokolja u Srebrenici u srpnju 1995.

Milorad Trbić dobrovoljno se predao Sudu u četvrtak, a prvo pojavljivanje pred sucima zakazano je za 13. travnja radi očitovanja o krivnji, navodi se u priopćenju Suda.

Optužnicu protiv Trbića sudac Liu je potvrdio 24. ožujka, ali je odlučio ne objaviti odmah njezin sadržaj.

Trbić, bivši zamjenik načelnika službe sigurnosti Zvorničke brigade Vojske RS, optužen je u jednoj točki za zločine protiv čovječnosti počinjene u Serbrenici 1995. godine.

Prema navodima tužiteljstva ICTY-ja, Trbić je "pripremao i sudjelovao u masovnom pogubljenju tisuća bosanskih muslimana u Srebrenici".

U tim pokoljima, u kojima je pobijeno oko osam tisuća muslimana iz toga grada, "Trbić je sudjelovao u utovaru ljudi u kamione koji su zatim odvoženi na stratišta, kao i u smaknućima, pucajući u ljude iz vlastitog oružja", navodi se u optužnici.

Više srpskih i bosanskosrpskih časnika predalo se ICTY-ju otkako je Beograd izložen jakom pritisku međunarodne zajednice koja mu predbacuje nedostatak suradnje s Haškim sudom. No, međunarodna zajednica i dalje traži da se organizatori srebreničkog pokolja izruče Sudu, a posebno bivši politički vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić i njihov vojni zapovjednik Ratko Mladić koji su u bijegu od 1995., kada je protiv njih podignuta optužnica za genocid.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙