FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 8. travnja 2005. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do4,30 sati.
ZAGREB, 8. travnja 2005. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4,30 sati.

ZAGREB - Na dan pokopa pape Ivana Pavla II. u zagrebačkoj katedrali bit će slavljena misa zadušnica, koju će predvoditi apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Francisco Javier Lozano u zajedništvu s pomoćnim biskupima zagrebačkim Josipom Mrzljakom, Vladom Košićem i Valentinom Pozaićem. Diljem Zagrebačke nadbiskupije slavit će se mise zadušnice za Papu u skladu s pozivom koji je okružnicom odredio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Kardinal Bozanić odredio je također da na dan Papina sprovoda, u sat kad će započeti obredi u Rimu, zvone sva zvona u Nadbiskupiji.

ŠIBENIK - Dvadesetdvogodišnji motociklist Ivica Maretić iz Vodica preminuo je jučer navečer oko 22 sata u Općoj bolnici Šibenik od ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći koja se u 21,30 dogodila u u Vodicama , potvrdila je glasnogovornica šibensko-kninske policije Rosanda Truta. Policija zasad raspolaže informacijama da se u Ulici Lasana Ante Kalabera u Vodicama motorist sudario s teretnim vozilom šibenskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao 38-godišnji J.M. iz Vodica. Ivica Maretić je drugi motociklist koji je jučer preminuo od ozljeda zadobivenih u prometnim nesrećama na prometnicama Šibensko-kninske županije. U 16,15 sati u Općoj bolnici Šibenik preminuo je 35-godišnji Damir Stošić iz Šibenika , koji se oko 15,30 na županijskoj cesti Šibenik- Dubrava također sudario s teretnim vozilom.

ZAGREB - Dvojica maskiranih, naoružanih razbojnika jučer poslijepodne su uz prijetnju oružja opljačkali Erste banku u Sesvetama i pobjegli s više stotina tisuća kuna, rekla je glasnogovornica zagrebačke policije Gordana Vulama. Pljačkaši su upali u poslovnicu Erste banke oko 18 sati u Sesvetama u Bjelovarskoj ulici, dan nakon što je na sličan način izvršeno razbojstvo u poslovnici iste banke u Zagrebu. Vulama je rekla da bi se ta dva razbojstva mogla povezati s obzirom da je u oba slučaja riječ o brzoj akciji, istoj banci i dvojici naoružanih i maskiranih počinitelja. U banci su se za vrijeme pljačke nalazile dvije službenice koje lopovi nisu ozlijedili, a pobjegli su u nepoznato na zasad neutvrđen način. To je već deseta pljačka banke ove godine na zagrebačkom području, dok su kroz čitavu prošlu godinu opljačkane četiri banke. Policija je riješila jednu prošlogodišnju i dvije ovogodišnje pljačke.

ĐAKOVO - U povodu 100. obljetnice smrti đakovačkog biskupa J. J. Strossmayera jučer navečer je u Spomen-muzeju biskupa Strossmayera u Đakovu otvorena izložba Ivana Lackovića Croate. Izložbom pod nazivom "Biti i ostati Croata" obuhvaćena su Croatina ulja na staklu. Nakon uvodnih riječi ravnatelja Muzeja Petra Strgara, o Croatinom opusu i postavu izložbe govorio je đakovački književnik i književni i likovni kritičar Mirko Ćurić. "Duh Strossmayera, duh biskupske službe u našem gradu i nad našim gradom znao je prepoznati i Ivan Lacković Croata. U nekoliko slika i crteža nadahnuto sažima najvažnije pejzažno-vedutsko-duhovne odrednice Đakova", rekao je. Izložbu je otvorio pomoćni biskup đakovački i srijemski mons. Đuro Hranić.

ZAGREB - Izložba slika i skulptura "Hrvatski umjetnici Plehanu" namijenjena kao pomoć za izgradnju crkve koju je zajedno s Franjevačkim samostanom 1992. srušio srpski agresor u Plehanu, večeras je otvorena u zagrebačkom Muzeju Mimara. "Na ovoj izložbi osim ljepote posebno se ističe dobrota ljudi koji su se svojim djelima odazvali na naš poziv", rekao je gvardijan samostana i župnik u Plehanu fra Mirko Filipović i dodao kako vjera gradi crkvu. Bez obzira koja država tamo bila Plehan ostaje, dodao je. Umjetničke radove darovalo je preko stotinu hrvatskih umjetnika. Izložbu u Muzeju Mimara koja traje od 7. do 13. travnja postavio je Bruno Šeper. Franjevački samostan i župnu crkvu u Plehanu u BiH srušile su 2. srpnja 1992. srpske agresorske snage, a mjesto je po Daytonskom sporazumu pripalo Republici Srpskoj.

OSIJEK - Kasno sinoć u osječki zoološki vrt dopremljena su četiri vuka iz riječkog zoološkog vrta koji drži Udruga Eko Zoo, a četiri vuka dopremljena su također sinoć u Državni azil za smještaj zaplijenjenih ili ranjenih zaštićenih životinja u Ruščicu kod Slavonskog Broda. Vukovi su jučer oduzeti riječkoj Udruzi Eko Zoo zbog "neprihvatljivih uvjeta u kojima su životinje boravile", a na temelju rješenja o oduzimanju osam vukova koje je izdala Uprava za zaštitu prirode Ministarstva kulture Republike Hrvatske, rekao je viši inspektor zaštite prirode toga ministarstva mr. Željko Vuković. Dodao je da su vukovi u spomenuti riječki zoološki vrt dopremljeni iz zagrebačkog i splitskog zoološkog vrta, "koji su se na taj način rješavali viška tih životinja u svojim nastambama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙