FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drnovšek: Papa bio veliki prijatelj Slovenije

LJUBLJANA,3. travnja 2005.(Hina) - Papa Ivan Pavao II. ostavio jeneizbrisivi pečat u Katoličkoj crkvi i svijetu, stoji u brzojavusućuti kardinalu Josephu Ratzingeru koji mu je uputio slovenskipredsjednik Janez Drnovšek.
LJUBLJANA,3. travnja 2005.(Hina) - Papa Ivan Pavao II. ostavio je neizbrisivi pečat u Katoličkoj crkvi i svijetu, stoji u brzojavu sućuti kardinalu Josephu Ratzingeru koji mu je uputio slovenski predsjednik Janez Drnovšek.

"Bio je iznimna osoba i vođa koji je čovjeka i njegovo dostojanstvo uvijek stavljao u središte. Njegove riječi, djela i osobni primjer ostaju živim poticajem u ostvarenju humanijeg svijeta", naveo je u izrazima najdublje sućuti u ime slovenskog naroda i države Janez Drnovšek.

Istaknuo je također da je Papa bio "velik prijatelj Slovenije".

"Slovenija će Ivana Pavla II. svakako pamtiti kao uvjerenog i odlučnog branitelja njene narodne slobode", ocijenio je u nedjelju apostolski nuncij u Sloveniji Santos Abril y Castello.

U katoličkim crkvama po Sloveniji održavaju se u nedjelju mise zadušnice za Papu Ivana Pavla II. Tijekom mise u franjevačkoj crkvi u Ljubljani nadbiskup Alojz Uran pozvao je vjernike da u očekivanju izbora novog pape mole za Ivana Pavla II. i Crkvu.

"Karol Wojtyla je spadao u generaciju koja odlazi sa scene - to je generacija koja se živo sjećala 20. stoljeća a njega bi čelnici 21. stoljeća najrađe zaboravili ili se odrekli svoje uloge ili uloge svojih predaka u njemu", piše među ostalim u "oproštaju od slavenskog pape", u broju od nedjelje ljubljansko "Delo", čime dopisnik iz Rima Anton Hočevar aludira na današnju talijansku politiku i inverziju u sjećanjima na Drugi svjetski rat.

"Papa Ivan Pavao II. jednima je bio simpatičan, drugi su ga obožavali. Trećima je smetalo što je u političkom djelovanju bio nemilosrdan, a u svećeničkom previše politički usmjeren. Čertvrti se pak s njime nisu ni u čemu slagali, ali su ipak cijenili njegovu mirotvornu aktivnost", piše vodeći slovenski list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙