FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 7. travnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 12,30.
ZAGREB, 7. travnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30.

ZAGREB - Vlada je danas i službeno raspisala lokalne izbore za nedjelju, 15. svibnja. Odluka o raspisivanju izbora objavit će se u Narodnim novinama u subotu, a izborni će rokovi početi teći u nedjelju, 10. travnja, rekao je premijer Ivo Sanader i pozvao građane da izađu na izbore. Izborna promidžba službeno će početi 24. travnja. Vlada je odlučila da će političke stranke, odnosno nositelji nezavisnih listi za svakog izabranog člana u općinsko vijeće dobiti po tri tisuće kuna, za člana gradskog vijeća po četiri tisuće, a za svakog člana u županijskoj, odnosno skupštini Grada Zagreba po pet tisuća kuna iz proračuna lokalnih jedinica, naglasio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić i građanima poručio da na web stranici www.uprava.hr i putem SMS poruka mogu provjeriti jesu li upisani u popise birača.

ZAGREB - Policija je uhitila 50-godišnjeg hrvatskog branitelja oboljelog od PTSP-a koji je jučer poslijepodne nazvao tajništvo HDZ-a i zaprijetio da će se omotati eksplozivom, "dići sve u zrak" te ubiti ministricu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranku Kosor. Uhićeni se na taj korak odlučio jer mu nije isplaćena razlika uvećane mirovine od 229 kuna, na koju ima pravo od svibnja 2002. godine. Policija će osumnjičenog privesti istražnom sucu zagrebačkog Županijskog suda.

ZAGREB - Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva - Ravnateljstvo za robne zalihe objavilo je Javni poziv za prikupljanje ponuda za prodaju 295,5 milijuna kilograma merkantilne pšenice. Poziv je objavljen u dnevnim novinama, a nalazi se i na stranicama Ministarstva poljoprivrede. Pšenica se prodaje po cijeni od 1,1 kunu za kilogram pšenice standardne kakvoće, franco utovareno u vagon ili vozilo kupca, uz plaćanje predujmom ili uz odgodu do 60 dana uz jamstvo banke ili mjenicom avaliranom od banke. Odabir ponuda i raspodjelu količina, kako stoji u Javnom pozivu, Povjerenstvo će obavljati tjedno i o tome odmah obavještavati ponuditelje.

ZAGREB - Jednako žustro kao i sinoć, ovaj put i uz dvije izrečene opomene, Hrvatski je sabor danas nastavio jučer započetu objedinjenu raspravu o prijedlozima IDS-a i SDP-a da Sabor donese Deklaraciju o antifašizmu temeljem koje bi se prava sudionika Narodno oslobodilačke borbe izjednačila s onima branitelja iz Domovinskog rata. Raspravu su obilježili istupi o tome koliko je dobra, odnosno zla Hrvatskoj i Hrvatima donio antifašizam, pod krinkom kojega su se, ustvrdili su neki zastupnici, počinili najveći zločini nad Hrvatima. Takve je istupe SDSS-ovac Milorad Pupovac ocijenio govorom mržnje, nepriznavanjem antifašističkih vrijednosti koje su uvrštene i u preambulu Ustava. "Ako u Ustavu postoje odredbe o antifašizmu, ako se u ovoj dvorani napada jedna od vrijednosti Ustava, onda je to ravno nasrtaju na državu", rekao je Pupovac. Nenad Stazić iz SDP-a je kao osnovni cilj Deklaracije naveo isticanje vrijednosti antifašizma kao temeljnih vrijednosti ujedinjene Europe.

ZAGREB - Državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Josipa Bartolčića Vlada će danas razriješiti zbog saznanja da je bio umiješan u blokadu cesta u Dežanovcu, najavio je na sjednici Vlade premijer Ivo Sanader. Ta se saznanja temelje na provjerenim informacijama, rekao je Sanader dodavši da će Bartolčić biti razriješen na zatvorenom dijelu Vladine sjednice. Premijer je istaknuo i da Vlada nije protiv prosvjeda, da su 'prosvjedi u redu', ali da ne može dopustiti blokade cesta i ometanje normalnog života.

ZAGREB - Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) zatražila je danas od Hrvatskoj liječničkog sindikata (HLS) da se štrajk liječnika, koji bi trebao početi u ponedjeljak, 11. travnja, ne odnosi na umirovljenike. Matica u priopćenju ističe kako se ne želi upuštati u razloge opravdanosti najavljenog štrajka, već upozorava Sindikat na nužnost dogovora s ciljem da ne dođe do štrajka i ugrožavanja zdravlja građana, posebno milijun hrvatskih umirovljenika. Umirovljenici nisu zadovoljni ni sadašnjim načinom pružanja zdravstvenih usluga. Preko 370 tisuća umirovljenika je ugovorilo dopunsko zdravstveno osiguranje, od kojih je 220 tisuća starije od 65 godina.

ZAGREB - Minutom šutnje članovi hrvatske Vlade odali su danas počast preminulom papi Ivanu Pavlu II. Ivan Pavao II. bio je veliki, svet čovjek, koji je bitno obilježio drugu polovicu 20. i početak 21. stoljeća, rekao je premijer Ivo Sanader, posljednji državnik koji se susreo sa Svetim Ocem. Podsjetio je da je Ivan Pavao II. bio veliki prijatelj Hrvatske. Zahvalni smo mu na svemu što je učinio za Hrvatsku, hrvatski narod i građane, naglasio je Sanader. Istaknuo je i da se neće zaboraviti Papine poruke za njegova tri pastoralna posjeta Hrvatskoj - 1994. poruku ohrabrenja, 1998. poruku pomirenja i oprosta, a 2003. njegove riječi o tome da Hrvatska treba biti dio Europe.

GOSPIĆ - Policijska uprava ličko-senjska priopćila je danas da je podnijela prekršajne prijave protiv jednog poznatog i nekoliko nepoznatih počinitelja osumnjičenih da su izazvali požare u blizini autoceste Zagreb - Split, dionice Gospić - Gornja Ploča. Zbog gustoga dima od požara jučer se dogodilo nekoliko prometnih nezgoda na toj dionici, nakon čega je promet njome bio zatvoren više od 24 sata. Policija je utvrdila da je požar na području Mogorića prouzročio M. K. rođen 1947. godine. Podnijela je još nekoliko prijava i protiv nepoznatih počinitelja, koji su također nesavjesnim ili namjernim paljenjem korova prouzročili požare, koji su se proširili i na minirano područje.

ZAGREB - Hrvatska pošta od petka, 8. travnja, pušta u promet prigodnu poštansku dopisnicu s otisnutom markom "100. obljetnica smrti Josipa Jurja Strossmayera". Dizajn dopisnice potpisuje slikarica i dizajnerica Sanja Rešček, a vrijednost otisnute marke u visini je poštarine za tipiziranu dopisnicu u unutrašnjem prometu što iznosi 1,80 kn, priopćeno je iz Hrvatske pošte. Dopisnica s otisnutom markom tiskat će se u višebojnom offsetu tisku, na 190 gramskom bijelom recikliranom papiru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙