FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 6. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21sat.
ZAGREB, 6. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Saborski klubovi podijelili su se danas oko inicijativa IDS-a i SDP-a da Hrvatski sabor donese deklaraciju o antifašizmu. Predlagatelji, uz potporu HNS-a, SDSS-a i HSU-a, drže da borce NOB-a treba u pravima izjednačiti s braniteljima Domovinskog rata, HSP i HSLS/LS/DC protive se deklaraciji, a HDZ prihvaća samo dijelove o potrebi isticanja antifašističkih vrijednosti. U raspravi IDS i SDP isticali su da deklaracija treba biti osnova za zakonsko izjednačivanje prava boraca NOB-a s pravima hrvatskih branitelja. I IDS i SDP, svaki u svom prijedlogu, traže da se Ministarstvo znanosti i obrazovanja Deklaracijom obveže da, nakon kritičke analize, u školske udžbenike ugradi istinu o Drugom svjetskom ratu, te da se zaštite i obnove svi antifašistički spomenici.

ZAGREB - Iako podupiru ideju osnivanja stalnog, profesionalnog sastava Državnog izbornog povjerenstva (DIP), većina saborskih klubova danas je samo načelno podržala nakanu nezavisnog zastupnika Željka Pavlica da se takvo povjerenstvo ustroji njegovim prijedlogom Zakona o DIP-u. Svi su klubovi suglasni u potrebi što skorijeg osnivanja stalnog povjerenstva, koje bi provodilo sve izbore, te državni referendum, ali ih većina Pavlicov prijedlog drži manjkavim i dijelom nedefiniranim. DIP bi po tom prijedlogu imao 13 članova koji, za razliku od sadašnje regulative, ne bi bili suci Vrhovnog suda, jer, smatra Pavlic, suce treba rasteretiti izbornog procesa kako bi se mogli posvetiti problemima u pravosuđu.

ZAGREB - Vlada će na sutrašnjoj sjednici za nedjelju, 15. svibnja raspisati lokalne izbore, najavljeno je u Banskim dvorima. Ustavnom sudu predložit će pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke o preimenovanju ulica u Plaškom, te odluka o usvajanju godišnjeg obračuna proračuna i o načinu naknade manjka proračunskih prihoda te općine za 2004. Ministri će se sutra očitovati i o Operativnom planu poticanja malog i srednjeg poduzetništva za ovu godinu te Projektu obnove i modernizacije putničke i izletničke flote za privatne brodare. Vlada će donijeti i Uredbu o kategorijama, vrstama i klasifikaciji otpada s katalogom otpada i listom opasnog otpada.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga liječničkog sindikata (HLS) Ivica Babić izjavio je danas da se pripreme za opći štrajk liječnika, najavljen za ponedjeljak, 11. travnja, nastavljaju jer Vladina Uredba ne zadovoljava u potpunosti sindikalne zahtjeve. "Štrajkamo jer se ne primjenjuje Strukovni kolektivni ugovor (SKU) koji osim dodatka na uvjete rada jamči i druga materijalna i ostala prava", rekao je Babić nakon sastanka Glavnoga štrajkaškog odbora. Dodao je da će Štrajkaški odbor u petak predložiti skupštini sindikata da prihvati takav zaključak, odnosno da štrajk počne u ponedjeljak, kako je prije odlučeno. Uoči najavljena štrajka Vlada je jučer na telefonskoj sjednici donijela Uredbu o dodatku na plaću liječnika i stomatologa od 10 posto osnovice u 2005.

ZAGREB - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić poručio je danas da će tijekom općeg štrajka liječnika najavljenoga za ponedjeljak, 11. travnja učiniti maksimum kako bi se zaštitila prava pacijenata. Ljubičić je nakon današnje sjednice Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), još jednom uputio apel Hrvatskom liječničkom sindikatu (HLS) da odustane od štrajka, osobito nakon jučerašnje Vladine uredbe o desetpostotnom dodatku na plaće za liječničku odgovornost. Prema toj uredbi liječnici će u ovoj godini dobiti ukupno 130 milijuna kuna više. Ministar je rekao kako postupak mirenja s HLS-om nije uspio, ali dogovoren je minimum poslova koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka.

ZAGREB - Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine danas su donijeli odluku da se trgovcima na prodajnim mjestima u Črnomercu, na prostoru Ciglane Zagreb, omogući prodaja do 1. siječnja 2006. Inače, spomenutim trgovcima na prodajnim mjestima na Črnomercu po važećoj je odluci rok trebao isteći 30. svibnja ove godine. I danas su prodavači prosvjedovali na Trgu sv. Marka, tražeći produljenje roka. Poziv Vesne Pusić da treba zaštititi egzistenciju prodavača, većinom hrvatskih branitelja, Nenad Ivanković (SIN) nazvao je političkim cinizmom jer, kako je rekao, "Vesnu Pusić mnogi branitelji smatraju političkom maćehom, gorom od one u Pepeljugi". Goran Brandić (HSP) začudio se brizi Vesne Pusić, te joj citirao navodnu njezinu izjavu, da je za branitelje rekla, da su "razbojnička banda ubojica i paravojske". Pusić je tu njegovu tvrdnju nazvala bezočnom laži i zatražila ispriku.

SPLIT - Hrvatska čista stranka prava (HČSP), Hrvatska demokratska republikanska stranka (HDRS), Hrvatski blok (HB) i Hrvatski demokršćani (HD) objavili su na današnjoj konferenciji za novinare da su potpisali predizborni dogovor i da zajednički izlaze na lokalne izbore za splitsko Gradsko vijeće. Predsjednik HČSP-a Luka Podrug kazao je da su oni alternativa aktualnoj vlasti koja je, po njegovim riječima, dotaknula dno nedemokratskim ponašanjem i krađama. S konferencije za novinare pozvali su Hrvatsku stranku prava (HSP) da s njima iziđe na lokalne izbore. Ako sami budemo sudjelovali, očekujemo 15 posto glasova, dodali su.

RIJEKA - Sporazum o predizbornoj koaliciji za iduće izbore za Skupštinu Primorsko-goranske županije potpisali su danas u Rijeci predstavnici SDP-a, HNS-a, IDS-a, ARS-a, HSU-a, LS-a i SDA. Predsjednik županijske organizacije SDP-a, ujedno nositelj koalicijske liste i kandidat za župana Zlatko Komadina, kazao je da ta koalicija zagovara policentričan razvoj, decentralizaciju i regionalizaciju zemlje, regionalno upravljanje javnim dobrima, poput voda ili šuma.

ZAGREB - Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti odbacilo je danas kao neistinite optužbe o nebrizi ministrice Jadranke Kosor za hrvatskog branitelja Franju Tavru, a koje su iznesene u članku dnevnog lista "24 sata" pod naslovom "Besramno lažete gospođo ministrice". U priopćenju Ministarstva stoji da je u današnjem članku dnevnika "24 sata" naveden niz neistina i objeda o navodnom ignoriranju poziva i poruka koje je hrvatski branitelj Franjo Tavra upućivao na javno objavljeni mobitel ministrice Kosor, o navodnim prijetnjama upućenim iz Ureda potpredsjednice Tavrinoj supruzi, te o navodnoj općoj nebrizi ministrice za teško stanje u kojem se nalaze pojedini hrvatski branitelji.

ZAGREB - Ministarstvo financija odbacilo je danas izjavu čelnika Kladionice "Sport Tipa" da je za teškoće i gubitke u toj tvrtki kriv novi Zakon o igrama na sreću. Istaknuto je da je novi zakon na snagu stupio 2002., a ne 2003. te da je ta tvrtka poslovala s gubitkom i 2000. kad je način oporezivanja bio drukčiji. Zakon o priređivanju igara na sreću i nagradnih igara uređuje tehničke uvjete klađenja, oporezivanja i svih ostalih uvjeta u cijelosti jednako za privatna trgovačka društva i Hrvatsku lutriju d.o.o. te ne stoji izjava da se tim Zakonom pogodovalo Hrvatskoj lutriji, kaže se, uz ostalo, u priopćenju Ministarstva. "Moguće uzroke lošeg poslovanja 'Sport Tipa'", navodi se u priopćenju, "treba tražiti u međusobnim odnosima suvlasnika, koji su se sigurno odrazili na poslovanje kladionice".

ZAGREB - Kvarnerska ekološka inicijativa i Karlovačka zelena mreža zatražile su danas od predsjednika Republike i Hrvatskog sabora da se raspiše državni referendum o opstanku vojnog poligona kod Slunja, predloženoj dopuštenoj uporabi usjeva s GMO-om i provedbi sporazuma o Družbi Adrija. Udruge su predsjednicima države i Sabora Stjepanu Mesiću i Vladimiru Šeksu poslale predstavke sa zahtjevom za raspisivanje referenduma jer smatraju da sva tri projekta imaju nepovratne i pogubne posljedice za okoliš, rekao je novinarima predsjednik Udruge Eko-Kvarnera Vjeran Piršić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙