FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

D&B: kreditni rejting i dalje nepromijenjen

ZAGREB, 6. travnja 2005. (Hina) - Kreditni rejting Hrvatske za travanj,po ocjeni svjetske bonitetne kuće Dun&Bradstreet (D&B), ostajenepromijenjen, odnosno DB4d, a ovog je mjeseca u središtu pozornostiizvješća odgoda početka pristupnih pregovora Hrvatske Europskojuniji.
ZAGREB, 6. travnja 2005. (Hina) - Kreditni rejting Hrvatske za travanj, po ocjeni svjetske bonitetne kuće Dun&Bradstreet (D&B), ostaje nepromijenjen, odnosno DB4d, a ovog je mjeseca u središtu pozornosti izvješća odgoda početka pristupnih pregovora Hrvatske Europskoj uniji.

U izvješću D&B, koje danas prenosi zagrebačka tvrtka BonLine, podsjeća se da su pregovori trebali započeti 17. ožujka, no da su odgođeni, među ostalim, zbog pitanja neizručivanja generala Ante Gotovine.

Tako se navodi da Velika Britanija predvodi članice EU koje su otvaranje pregovora uvjetovale uhićenjem haškog optuženika, dok je druga grupa zemalja, predvođena Austrijom, smatrala da pregovori u svakom slučaju trebaju započeti 17. ožujka.

U izvješću se navodi i kako je hrvatska Vlada, uzaludno pokušavajući promijeniti mišljenje članica EU, isticala opasnost da bi odgoda pregovora mogla dovesti do pada podrške priključivanju Hrvatske Uniji, što se, kako se primjećuje, već i dogodilo.

Analitičari D&B-a procjenjuju da bi odluka EU o odgodi pregovora mogla naštetiti i Vladi premijera Ive Sanadera, koja je u 15 mjeseci svog mandata puno polagala na početak pregovora. Dodaju i kako bi Sanaderovoj Vladi, s druge strane, vjerojatno naštetilo i izručenje "tako popularne osobe".

Od gospodarskih aktualnosti u izvješću D&B-a za travanj se izdvaja samo spor Hrvatske i Bosne i Hercegovine oko promjene Ugovora o slobodnoj trgovini.

Među 25 ocijenjenih zemalja regije, Hrvatska se nalazi na 11. mjestu, jedina s ocjenom DB4d umjerenog rizika za ulaganja, dok su ispred nje s ocjenom DB4c Bugarska i Rumunjska.

Na prvom je mjestu Slovenija sa ocjenom DB2c malog rizika za ulaganja, dok je na začelju šest država s ocjenom DB6d - vrlo visokog rizika - Albanija, Bjelorusija, BiH, Tadžikistan, Turkemnistan i Uzbekistan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙