FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ruanda traži procesuiranje Francuza upletenih u genocid

ARUSHA,Tanzanija, 5. travnja Predstavnik ruandske vlade pri Međunarodnom kaznenom sudu zaRuandu (ICTR) pozvao je u utorak Ujedinjene narode i službeni Pariz dase angažiraju na procesuiranju "francuskih političkih i vojnih vlasti"koje Kigali sumnjiči za upletenost u genocid.
ARUSHA,Tanzanija, 5. travnja

(Hina) -

Predstavnik ruandske vlade pri Međunarodnom kaznenom sudu za Ruandu (ICTR) pozvao je u utorak Ujedinjene narode i službeni Pariz da se angažiraju na procesuiranju "francuskih političkih i vojnih vlasti" koje Kigali sumnjiči za upletenost u genocid.

"Želio bih iskoristiti ovu priliku da apeliram na UN i francusku vladu kako bi ti ljudi postali predmetom istrage i da ih se procesuira", izjavio je ruandski diplomat Aloys Mutabningwa.

On je to kazao na konferenciji za novinare u Arushi, uoči 11. obljetnice početka genocida u Ruandi 1994.

Ukazao je na "individualnu i kolektivnu odgovornost" određenih "francuskih političkih i vojnih vlasti" bez da je nekoga imenovao.

Prema riječima Mutabingwe, "svjedoci koji su se pojavili pred tribunalom u posljednjih šest godina vjerojatno su dovoljni kako bi se ukazalo na postojanje uvjerljivih dokaza" u umiješanosti tih Francuza.

Neki svjedoci optužbe u procesima pred ICTR-om potvrdili su da su francuski vojnici sudjelovali u obuci Hutu milicije - Interahamwe, čiji su pripadnici bili glavni izvršitelji genocida.

Ruandski Senat usvojio je početkom ožujka zakon o osnivanju istražne komisije "zadužene da razmotri dokaze o upletenosti Francuske u genocid" u Ruandi 1994.

Francuska je sve do njezina pada u srpnju 1994., podržavala vladu Hutua pod kojom je izvršen genocid nad manjinskim Tutsijima u proljeće 1994. Prema UN-u u tom je genocidu ubijeno gotovo 800.000 ljudi.

Pored pripadnika naroda Tutsi, žrtve su bile i umjereni Hutui.

ICTR je osnovan u studenom 1994. kako bi procesuirao glavne krivce za genocid a do sada je izrekao 21 osuđujuću i tri oslobađajuće presude. Sjedište mu je u Arushi u Tanzaniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙