FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mogući kandidati za Papina nasljednika

ZAGREB, 2. travnja 2005. (Hina) - Objavljujemo popis mogućihnasljednika poljskog Pape, prema stranim agencijama. Uz Talijane, napopisu mogućih kandidata za Papina nasljednika su i Nijemac,Belgijanac i Austrijanac, Latinoamerikanci, Indijci i Afrikanac.
ZAGREB, 2. travnja 2005. (Hina) - Objavljujemo popis mogućih nasljednika poljskog Pape, prema stranim agencijama. Uz Talijane, na popisu mogućih kandidata za Papina nasljednika su i Nijemac, Belgijanac i Austrijanac, Latinoamerikanci, Indijci i Afrikanac.

Talijani:

DIONIGI TETTAMANZI, nadbiskup Milana (71), teolog i kardinal od 1998. Smatraju ga umjerenim. Kako bi mu pokazao svoje povjerenje, Papa ga je u srpnju 2002. imenovao nadbiskupom Milana, najveće nadbiskupije u svijetu s gotovo pet milijuna vjernika, učinivši ga tako jednim od najizglednijih kandidata.

ANGELO SCOLA, venecijanski patrijarh (63), doktor teologije i filozofije, kardinal od 2003., aktivan u konzervativnom katoličkom pokretu Communion et liberation.

TARCISIO BERTONE, nadbiskup Đenove (70), tajnik Vatikanske kongregacije za nauk vjere od 1995., kardinal od 2003. U ožujku 2005. istaknuo se žestokim napadom na ezoterijsko-vjerski roman Amerikanca Dana Browna "Da Vincijev kod" i doveo Vatikan u nezgodan položaj pozivom da se ta knjiga uvrsti na indeks.

ANGELO SODANO (77), vatikanski državni tajnik od prosinca 1990., kardinal od 1991., drugi čovjek Rimske kurije kojeg smatraju "strpljivim posrednikom", karijeru je ostvario u vatikanskoj diplomaciji, napose kao apostolski nuncij u Čileu 1977. tijekom diktature generala Augusta Pinocheta.

GIOVANNI BATTISTA RE, pročelnik Biskupske kongregacije (71), kardinal od 2001. koji je gotovo čitavu karijeru ostvario u rimskoj kuriji i u vatikanskoj diplomaciji. G. 1989. je imenovan "zamjenikom za opće poslove" državnog tajništva i kao takav je treći čovjek Kurije. Bio je jedan od glavnih organizatora uspješnog posjeta Ivana Pavla II. Svetoj Zemlji u ožujku 2000.

Indijci:

IVAN DIAS, diplomat i nadbiskup Bombaja (69). Rođen u Bombaju, kardinal od veljače 2001., karijeru ostvario u vatikanskom diplomatskom zboru od 1965. Službovao u skandinavskim zemljama i u više afričkih zemalja, u Južnoj Koreji i u Albaniji.

TELESPHORE PLACIDUS TOPPO, nadbiskup Ranchija (65), kardinal od listopada 2003., sadašnji predsjednik Indijske konferencije katoličkih biskupa. Istaknuo se golemim socijalnim radom u državi Jharkand.

Kandidati s njemačkog govornog područja:

JOSEPH RATZINGER, čuvar doktrine (77). Kardinalom ga je imenovao Pavao VI. 25. lipnja 1977. Jedini je kandidat koji ništa ne duguje Ivanu Pavlu II. i koji je sudjelovao u njegovu izboru za papu. Taj se Nijemac koji je veoma konzervativan teolog, odlučno usprotivio teologiji oslobođenja koju propovijeda dio južnoameričkih svećenika i teolozima reformatorima kao što su Hans Kung i Eugen Drewermann.

CHRISTOPH SCHOENBORN, bečki nadbiskup (60), kardinal od 1998., smataraju ga umjerenim, stručnjak za teologiju, sjajan um i poliglot koji se istaknuo otvorenošću prema istočnim Crkvama i koji smatra Beč ekumenskim mostom između Istoka i Zapada.

GODFRIED DANNEELS, Belgijanac, (71), Briselski nadbiskup, nadareni propovjednik kojeg smatraju glavnim liberalnim kandidatom. Vodio je u naporima da se oživi vjera u europskim gradovima. Izazvao je potrese pozivima Vatikanu da omogući ženama zauzimanje položaja koje obično drže kardinali te ocjenama da bi se kondomi mogli koristiti u borbi protiv AIDS-a.

Latinoamerikanci:

OSCAR ANDRES RODRIGUEZ MARADIAGA, nadbiskup Tegucigalpa (62), kardinal od 2001., karizmatik koji osuđuje gospodarski neoliberalizam i zagovara "globalizaciju solidarnosti". Bio je među organizatorima borbe koju je pokrenuo Ivan Pavao II. kako bi Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka smanjili dug siromašnim zemaljama.

CLAUDIO HUMMES, nadbiskup Sao Paola (70), franjevac, kardinal od 2001., smatraju ga umjerenim, zagovara zauzetost Crkve za siromašne, ali nije pristao uz teologiju oslobođenja. Odlučno se sučelio s vojnom diktaturom od 1964. do 1985., otvorivši crkve mladim sindikalnim organizacijama i suzbijao je širenje drugih vjerovanja i religijskih praksa u Brazilu.

DARIO CASTRILLON HOYOS, predstojnik Svećeničkog zbora (75) koji okuplja oko 400.000 svećenika diljem svijeta, kardinal od 1988. Kolumbijac kojeg smatraju bliskim Opusu Dei i Kristovim legionarima, dvama vrlo konzervativnim laičkim pokretima.

JORGE MARIO BERGOGLIO, nadbiskup Buenos Airesa (68), kardinal od veljače 2001., prvi isusovac koji je postao argentinski primas. Živi skromno, nema automobil, vozi se javnim prijevozom i ne želi se preseliti u raskošnu rezidenciju buenosaireskih nadbiskupa.

NICOLAS DE JESUS LOPEZ RODRIGUEZ, (68) iz Dominikanske Republike, kardinal je među najžešćim protivnicima liberalne teologije. Postao je jedna od najutjecajnijih figura u crkvi u Latinskoj Americi nakon što je ustoličen za nadbiskupa Santo Dominga u 1981. u dobi od 45 godina. Aktivan je u medijima i promovira televizijske vjerske programe na španjolskom za svoju zemlju i za vjernike španjolskog govornog područja u SAD-u. Mana mu je što ima malo iskustva u vatikanskim poslovima.

Afrikanac:

FRANCIS ARINZE, pročelnik Zbora za bogoštovlje (72), kardinal od 1985., stručnjak za islam. Nigerijac kojeg smatraju veoma konzervativnim. Bude li izabran, bit će drugi papa podrijetlom iz Afrike, nakon Gelazija I. koji je kratko bio papa (od 492. do svoje smrti 496.).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙