FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 2. travnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 2. travnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - U ovom času hrvatskim bi vjernicima preporučio molitvu i zajedništvo u molitvi sa Svetim Ocem, izjavio je kardinal Josip Bozanić nakon današnje euharistije u sesvetskoj crkvi Svih svetih, gdje je udijelio sakrament potvrde 176-orici mladih vjernika. Ovu misu Vazmene subote, misu uskrsne radosti, slavili smo osobito povezani sa Svetim Ocem i u zajedništvu s njim, rekao je Bozanić novinarima. Tom prigodom kardinal se prisjetio i svojih susreta sa Svetim Ocem, rekavši da ga je prvi put susreo dok je studirao u Rimu. Na upit kako se osjećao dok je jučer u Papinim rodnim Wadowicama u Poljskoj služio misu, kardinal je rekao da je s mladim svećenicima tamo otišao radi Pape koji je do 18. godine živio u Wadowicama. Iz toga grada on se uputio na službu Crkvi te sam pomislio da je upravo to mjesto na kojem trebam moliti za hrvatsku mladež da budu uvijek otvorena Bogu, rekao je kardinal.

BJELOVAR - Ministarstvo poljoprivrede jedino može raskinuti 20-godišnji ugovor o koncesiji za 741 hektar zemljišta koji je potpisalo 1999. s daruvarskom tvrtkom "Poljodar", rekao je na današnjoj konferenciji za novinare bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs. Premda županija nije mjerodavna za raspolaganje državnim zemljištem, kako je Bajs istaknuo zbog događaja u Dežanovcu, on je zajedno s čelnicima općine Dežanovac razgovarao u Ministarstvu poljoprivrede s državnim tajnikom Josipom Bartolčićem i doministricom Ivkom Šuman Podgajski. Ministarstvo je potvrdilo da jedino ono može raskinuti ugovor, a općina nema pravo zemljište, koje je u koncesiji, staviti u Program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, rekao je župan Bajs.

ŠIBENIK - Sindikat metalaca Hrvatske traži od Vlade da kao priznati socijalni partner sudjeluje u rješavanju problema metalskih tvrtaka na području Dalmacije, u kojima je danas zaposleno blizu 10.000 radnika, rekao je na tiskovnoj konferenciji u hotelskom naselju "Solaris" Ivo Marjanović, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske. Upozorio je na posebno tešku situaciju u poduzećima koja su u većinskom vlasništvu države - Željezari Split, Brodosplitu, Brodotrogiru i šibenskoj Tvornici lakih metala, a koja "iskazuju kontinuiranu višegodišnju nelikvidnost, što dovodi u pitanje poslovanje i isplatu plaća za blizu 8000 zaposlenih". Naglasio je kako u tim tvrtkama prosječna plaća s prekovremenim satima iznosi 3800 kuna, što je za 400 kuna manje od prosječne plaće u Hrvatskoj. Sindikat će, rekao je Marjanović, "svim dopuštenim sredstvima sindikalne borbe spriječiti moguće rješavanje problema stečajem ili gašenjem tih tvrtaka jer je u Dalmaciji već sad 75.000 nezaposlenih od ukupno 330.000 u cijeloj državi".

SELCE - Sudionici Konferencije sindikata pošte i telekomunikacija srednje i istočne Europe, koja je danas završila u Selcu, donijeli su deklaraciju u kojoj od multinacionalnih kompanija zahtijevaju da poštuju zakone zemalja u kojima posluju, a od Deutsche Telekoma (DT) da zaustavi brojna otpuštanja radnika. Multinacionalne kompanije dužne su djelovati kao dobri gospodarstvenici, ne samo za vlastitu dobit, nego i na dobrobit zemalja u kojima posluju te ostvarivati jednaku socijalnu komunikaciju i u matičnim zemljama i u zemljama u kojima šire svoje poslovanje, stoji u deklaraciji. Potpisnici deklaracije traže da se spriječi negativno djelovanje Deutsche Telekoma u Mađarskoj, Hrvatskoj, Slovačkoj i Makedoniji koje je, navode, uzrokovalo velik gubitak radnih mjesta i onemogućilo razvojne procese.

ZAGREB - Tribinom "Bijeli Zagreb u čiste ruke" danas se po prvi puta predstavila koalicija HSLS-a, HIP-a i Hrvatskih socijaldemokrata (HSD) koja će na predstojećim lokalnim izborima u Zagrebu nastupiti sa zajedničkom listom. Predsjednik Hrvatskih socijaldemokrata Zdravko Tomac rekao je kako će kolacija navijestiti rat korupciji i mitu u gradu Zagrebu. "Hrvatskoj je potreban treći put koji treba započeti u Zagrebu", rekao je Tomac. Dodao je da koalicija na izbornu listu želi staviti stručne ljude koji ne žive od politike, koji nisu sudjelovali u korupciji i privatizacijskim aferama.

KRALJEVICA - U brodogradilištu "Kraljevica" danas je porinut tanker za prijevoz asfalta, kemikalija i naftnih prerađevina, nosivosti 9200 tona i vrijedan 15,5 milijuna dolara, koji se gradi za američkog tvrtku "Asphalt". Brod je namijenjen prijevozu asfalta, kemikalija i naftnih prerađevina na temperaturi do 250 Celzijevih stupnjeva. Dugačak je 108,5 metara, širok 18,6 metara, visine 10,6 metara. Pokreće ga pogonski stroj snage 4000 kilovata, a može razviti brzinu od 13,4 čvorova.

KARLOVAC - U poslovnici Karlovačke banke u Draganiću nepoznati je muškarac danas prije podne opljačkao veću količinu novca, te pobjegao automobilom u nepoznatom smjeru, priopćeno je iz Policijske uprave karlovačke. Policija je izvijestila da je riječ o muškoj nemaskiranoj osobi koja je, prijeteći oružjem, prisilila službenicu poslovnice da preda novac. Glasnogovornik banke Marijan Bakić rekao je kako u vrijeme razbojstva u poslovnici nije bilo nikoga osim službenice ( I.C.), te da je ona, unatoč stresu, dobro.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙