FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 1. travnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 15,30sati.
ZAGREB, 1. travnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pozvao je vjernike svoje nadbiskupije i cijele domovine na zauzetiju molitvu za papu Ivana Pavla II., javila je Ika. Prateći vijesti o vrlo teškom zdravstvenom stanju poglavara Katoličke crkve, kardinal Bozanić taj je poziv uputio iz Poljske, gdje se nalazi od utorka na duhovno-studijskom putovanju.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader izjavio je danas nakon sastanka sa sindikalnim središnjicama da je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva dobilo zadaću promijeniti pravilnik o formiranju cijena goriva, što će omogućiti da se cijene goriva na hrvatskom tržištu ne mijenjaju svaki tren. Premijer je dodao da će javnost o konkretnim značajkama tog pravilnika biti izviještena kad bude gotov. Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Boris Kunst rekao je da je premijer potvrdio da Vlada nešto priprema i da će nešto poduzeti kako bi obuzdala rast cijena goriva. Sanader je sa sindikalcima razgovarao i o sporazumu o politici plaća, nacionalnom razvojnom planu i nacionalnom akcijskom planu zapošljavanja za 2005.

ZAGREB - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta donio je danas Pravilnik o pristupu izdvojenoj lokalnoj petlji, što je posljednji od tri ključna pravilnika iz telekomunikacija kojim se u potpunosti ukida monopol T-HT-a u fiksnoj telefoniji te u potpunosti liberalizira hrvatsko telekomunikacijsko tržište, izvijestili su iz tog ministarstva. Donošenjem toga Pravilnika, kao i druga dva pravilnika (o prenosivosti broja i predodabiru operatera) s početka ove godine, Ministarstvo je, kako pojašnjava pomoćnik ministra za telekomunikacije Darko Dvornik, stvorilo ključne instrumente telekomunikacijske regulatorne politike.

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa objavilo je danas kalendar za sljedeću školsku godinu 2005./2006. prema kojemu će se nastava u osnovnim i srednjim školama odvijati u dva ujednačena polugodišta s trotjednim zimskim odmorom u jednom dijelu. To je priopćio danas državni tajnik u Ministarstvu Želimir Janjić, te dodao kako je kalendar rezultat dijaloga stručnog javnog mnijenja i roditelja. Nastavna godina počinje 5. rujna a završava 14. lipnja. Prvo obrazovno razdoblje završava 23. prosinca. Zimski odmor počinje 27. prosinca ako škole po kolektivnom ugovoru rade u petodnevnom radnom tjednu, odnosno 24. prosinca ako rade u šestodnevnom radnom tjednu. Drugo obrazovno razdoblje počinje 16. siječnja, unutar kojeg postoji tjedan dana odmora koji počinje 13. travnja.

ZAGREB - Sindikati državnih službenika i namještenika zaposlenih u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama, nezadovoljni nedavnom odlukom ministra obrane Berislava Rončevića o uvećanju plaća zbog uvjeta rada, pozvali su danas ministra na javno sučeljavanje o svim spornim pitanjima, te najavili sindikalne akcije nakon provođenja referenduma među članstvom. Predsjednik Sindikata vojnih službenika i namještenika Rade Delić istaknuo je na konferenciji za novinare da je donošenjem odluke o uvećanju plaća na osnovu dodataka na uvjete rada s povećanjem osnovne plaće za samo četiri posto, ministar ostvario prijetnju da će samo zadovoljiti zakonsku obvezu i tako legalizirati diskriminaciju državnih službenika i namještenika zaposlenih u Ministarstvu i Oružanim snagama u odnosu na službenike zaposlene u javnom sektoru.

ZAGREB - Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić naredio je danas provedbu upravnog nadzora u Plaškom, koji bi trebao ispitati je li u radu Općinskog vijeća sudjelovala osoba koja nije bila kandidat na izborima. Palarić je novinarima u Hrvatskom saboru kazao kako će nadzor u Plaškom provesti osobe iz njegova ureda u Zagrebu. U pitanje je tako dovedena i odluka o preimenovanju ulica u Plaškom, koja je u javnosti podigla veliku prašinu, budući da su ulice preimenovane po srpskim velikanima, poput Vuka Karadžića ili sv. Save. Tu je odluku Vijeće donijelo bez oporbe, a za nju je, uz vladajuće SDSS-ovce, glasovao i HSS-ovac Mehmed Prošić, koji nikada nije kandidiran, pa ni izabran na općinskim izborima.

SELCE - Konferencija sindikata pošte i telekomunikacija srednje i istočne Europe o iskustvima u sindikalnom radu te o, kako je rečeno, "nehumanom postupanju Deutsche Telekoma prema radnicima u Hrvatskoj" počela je danas u hotelu "Marina" u Selcu. U radu konferencije sudjeluje 30 predstavnika sindikata iz osam zemalja. Predsjednik Republičkog sindikata radnika Hrvatske Jadranko Vehar rekao je na konferenciji za novinare da je cilj skupa nastavak zajedničkih aktivnosti na zaštiti radnika u Hrvatskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Makedoniji, BiH, Srbiji i Crnoj Gori, Austriji i Njemačkoj te stvaranje jedinstvenih uvjeta rada na globalnom telekomunikacijskom tržištu. Vehar ističe da "veliki osvajači" tržišta u srednjoj i istočnoj Europi postupaju kao kolonizatori te da su "radnici očekivali socijalni dijalog i poštivanje međunarodnih konvencija, a dobili osjećaj ulaska najgrubljeg kapitalizma".

ZAGREB - Sindikalna košarica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pokazuje da su minimalni životni troškovi četveročlane hrvatske obitelji u ožujku porasli u odnosu na veljaču za 56 kuna. Troškovi za prehranu, stanovanje, prijevoz, higijenu, odijevanje, obrazovanje i kulturu u ožujku su iznosili 5.615 kuna. U ukupnoj potrošnji i dalje je najviše sudjelovala prehrana za koju je trebalo izdvojiti 1.950 kuna. Slijede troškovi stanovanja koji su iznosili 1.703 kuna, obrazovanja i kulture 721 kunu, odijevanja 559 kuna, prijevoza 440 kuna i higijene 239 kuna. Prosječna plaća u siječnju ove godine iznosila je 4.123 kune što je u ožujku bilo dostatno za pokrivanje tek 73,42 posto minimalnih troškova četveročlane obitelji.

ZAGREB - Nezavisni hrvatski seljaci (NHS) nastavit će do daljnjega prosvjed i potpunu blokadu prometnica u općini Dežanovac, izvjestili su jutros iz te udruge. U priopćenju te udruge navodi se kako nakon kratkog prekida potpune blokade koju je obećanjem o sastanku Općinskog vijeća ishodio načelnik Damir Valečić sve manje vjeruju u mogućnost dogovora. Ističu kako su "zgroženi količinom laži koju plasiraju HSS-ov načelnik Damir Valečić i HSS-ov župan Damir Bajs, tvrdeći da zemlje na području općine Dežanovac ima dovoljno i da seljaci za nju nisu zainteresirani". Udruga je zatražila županovu ostavku. Članovi NHS-a blokirali su danas i prometnicu na području općine Končanica, odnosno na državnoj cesti Bjelovar - Daruvar.

ZAGREB - Izravna inozemna ulaganja u Hrvatsku u prošloj su godini iznosila 1,076 milijardi dolara, a u razdoblju od 1993. do kraja prošle godine stranci su u Hrvatsku uložili ukupno 10,7 milijardi dolara, najnoviji su podatci Hrvatske narodne banke. Prošlogodišnja su izravna inozemna ulaganja gotovo upola manja nego 2003. godine kada su dosegnula 2,04 milijarde dolara, a ujedno i najniža u proteklih šest godina, od 1999. godine kada su prvi put premašila milijardu dolara (te su godine iznosila 1,47 milijardi).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙