FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB prodala 47 tona zlata

FRANKFURT, 1. travnja 2005. (Hina/AFP) - Europska središnja banka (ECB)objavila je da je prodala 47 tona zlata, što je prvi slučaj prodajeslužbenih rezervi od osnivanja te institucije 1999.
FRANKFURT, 1. travnja 2005. (Hina/AFP) - Europska središnja banka (ECB) objavila je da je prodala 47 tona zlata, što je prvi slučaj prodaje službenih rezervi od osnivanja te institucije 1999.

Time se ECB pridružila sve duljem popisu središnjih banaka koje prodaju svoje zlatne rezerve.

Službena objava o prodaji zlata iz ECB-ovih rezervi uslijedila je dan nakon što je o toj mogućnosti raspravljao i Međunarodni monetarni fond kako bi financirao otpis dugova zemalja u razvoju.

ECB nije obrazložila svoju neočekivanu odluku, ukazavši tek na svoje pravo na prodaju zlato sukladno sporazumu o zlatnim rezervama središnje banke, koji je 2004. produljen za dodatnih pet godina.

"Mi smo potpisnici tog sporazuma i zato ECB može i prodavati zlato", istaknuto je u službenom priopćenju. ECB nije navela što namjerava učiniti s prihodima od prodaje koji se procjenjuju na 500 milijuna eura, uz aktualnu cijenu od 428 dolara po unci. Nakon prodaje rezerve ECB-a smanjene su na 719 tona.

Iako je banka objavila da ne namjerava prodavati još zlata u prvoj godini sporazuma koji ističe 26. rujna, njezini dužnosnici nisu željeli reći hoće li se ECB odlučiti na prodaju nakon tog datuma. Jedan neimenovani dužnosnik kazao je da ECB planira nove prodaje

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙