FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 31. ožujka 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 31. ožujka 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader danas je, u ime hrvatske Vlade, izrazio zabrinutost zbog smjene hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića. Hrvatska se neće i ne želi miješati u unutarnjopolitička pitanja BiH, ali ne možemo ne izraziti zabrinutost što je po drugi put smjenjen član Predsjedništva iz redova hrvatskog naroda, nakon Ante Jelavića i Čović, izjavio je Sanader na sjednici Vlade. Nije želio ulaziti u razloge Čovićeve smjene, pravnu proceduru koja će uslijediti, ali drži da odluka o Čovićevoj smjeni ima političke komponente, da može imati negativne političke konotacije. Dobrim je ocijenio što Čoviću nije zabranjeno političko djelovanje, a što taj slučaj razlikuje od prethodnih. Premijer je izrazio zabrinutost zbog mogućeg ugrožavanja statusa ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH.

ZAGREB - Od ukupno 35 žrtava trgovine ljudima koliko ih je otkriveno u protekle tri godine, čak je 19 slučajeva zabilježeno lani, a po procjeni vladina Ureda za ljudska prava u budućnosti se može očekivati još veći broj žrtava. Predsjednik Ureda Luka Mađarić je na konferenciji za novinare kazao da je, u odnosu na prethodne dvije godine, lani otkriven veći broj žrtava trgovine ljudima, što govori da takav oblik kriminala obuhvaća sve veći broj žrtava. Procijenio je da će Hrvatska u budućnosti kao članica EU-a biti primamljivija lancima međunarodnog organiziranog kriminala jer su glavna odredišta trgovine ljudima zemlje EU-a.

ZAGREB - Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa na sutrašnjoj bi sjednici trebalo pokrenuti postupke utvrđivanja interesa za čak 14 lokalnih, županijskih i državnih dužnosnika, potvrdio je novinarima u Hrvatskom saboru predsjednik Povjerenstva Josip Leko. Povjerenstvo će razmotriti prijavu protiv SDP-ovca Slavka Linića, kojega udruga "Eko Kvarner" sumnjiči da je bio u sukobu interesa kad je kao potpredsjednik Vlade potisao projekt Družba Adria. Povjerenstvu su u posljednje vrijeme pristigle i brojne prijave za sukob interesa lokalnih dužnosnika, što se među zastupnicima tumači približavanjem lokalnih izbora.

ZAGREB - Deficit konsolidirane opće države u prošloj je godini iznosio 4,9 posto BDP-a, što je smanjenje za 1,4 postotna poena u odnosu na godinu prije, podaci su Ministarstva financija. Ukupni prihodi konsolidirane opće države prošle su godine iznosili 96,54 milijarde kuna i porasli su za 7,9 posto u odnosu na 2003., dok su rashodi iznosili 106,78 milijardi kuna, ili 5 posto više nego godinu prije. Prema tome, deficit je iznosio 10,24 milijarde kuna. U Ministarstvu ističu da je u prošloj godini zabilježeno i smanjenje udjela rashoda opće države sa 52,7 posto u 2003. na 51,6 posto BDP-a u prošloj godini. No, to je, kažu, još uvijek pokazatelj velikog državnog sektora, ali je u skladu s trogodišnjim fiskalnim projekcijama koje traže smanjenje javnog sektora na ispod 50 posto BDP-a.

ZAGREB - Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti odbacilo je danas izjave SDP-ova zastupnika i bivšeg ministra branitelja Ivice Pančića o radu Ministarstva i oko toga posjeduju li branitelji oboljeli od PTSP-a oružje, ocjenivši ih "dezinformacijama i neistinama kojima Pančić želi izboriti medijski prostor". Ministarstvo u priopćenju ističe da nikada, pa ni kada je Pančić bio ministar, u okviru Ministarstva nisu postojale posebne liječničke komisije sa zadaćom provjere branitelja s PTSP-om koji su posjedovali oružane listove. Optužbe da je za nedavno trostruko ubojstvo u Petrinji kriva i Vlada, Ministarstvo smatra "jeftinim politikanstvom koje ne preza ni od ljudske tragedije radi stjecanja osobnih političkih poena" te tvrdi da Pančić za svoga mandata nije učinio ništa na destigmatizaciji i pomoći oboljelima od PTSP-a.

ZAGREB - Konfederacija hrvatske industrije i poduzetnika ocijenila je danas da je izborom predstavnika jedne multinacionalne kompanije za predsjednika Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) zadan ozbiljan udarac socijalnom dijalogu u Hrvatskoj. Konfederacija hrvatske industrije i poduzetnika u priopćenju tvrdi kako je jučerašnja odluka GSV-a da predsjedanje nacionalnim tripartitnim tijelom u ime Hrvatske udruge poslodavaca preuzme predsjednik Uprave T-HT-a Ivica Mudrinić "još jedan presedan kojim hrvatski model socijalnog dijaloga pokazuje da se sve više udaljava od europske prakse".

ZAGREB - Direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Niko Bulić danas je u ime Turističkog vijeća HTZ-a izrazio zaprepaštenje i zabrinutost zbog ovotjednog kriminalnog djela nad dvije talijanske turistkinje u Opatiji, što je udarac ne samo opatijskom nego i hrvatskom turizmu koji se, kako se nada, neće ponoviti. Bulić je na današnjoj sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice izrazio i nadu da će se zdravstveno stanje turistkinja što prije stabilizirati i popraviti, kao i da će se krivac brzo naći.

RIJEKA - Riječki Novi list d.d. započeo je danas postupak restrukturiranja poslovanja, zamjene investicijskog partnera za strateškog partnera te razdvajanja dužnosti predsjednika Uprave Riječkog lista d.o.o. (većinskog vlasnika Novog lista) i direktora Novog lista d.d., odlučeno je danas na Skupštini dioničara Riječkog lista. Novi direktor Novog lista trebao bi, nakon što tu odluku potkraj travnja potvrdi Nadzorni odbor, biti Zoran Borčić koji je posljednje dvije godine tehnički direktor Novog lista, kazao je za Hinu direktor Novog lista Zdenko Mance, koji će i dalje biti predsjednik Uprave Riječkog lista. Skupština je prihvatila i najavljenu zamjenu investicijskog partnera strateškim partnerom. Američki investicijski fond Media Development Load Fond, koji ima oko 30 posto dionica, prodat će svoj vlasnički udjel novom strateškom partneru. Razgovori s mogućim ulagačima su u tijeku, a cijeli postupak trebao bi biti obavljen do kraja ove godine. Mance je kazao da da će novi ulagač biti izabran vjerojatno među kućama koje su već situirane na hrvatskom tržištu, a nije isključen ni austrijski medijski koncern Styria.

ZAGREB - Udruga prehrambene industrije i poljoprivrede pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) smatra da će se eventualnim prihvaćanjem izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu stvoriti štetni učinci po hrvatsku poljoprivredu, jer se time, ocjenjuju, omogućava nestručna i neodgovorna podjela poljoprivrednog zemljišta i to onoga koje sada daje najveće prinose. Udruga, u opširnom priopćenju kojeg potpisuje direktor Stipan Bilić, iznosi mišljenje da oduzimanje zemlje poduzećima znači i oduzimanje i radnih mjesta radnicima. Poslodavci prehrambene industrije i poljoprivrede ističu da se u Hrvatskoj efikasna proizvodnja na europskoj razini odvija samo na posjedima koje obrađuju poljoprivredna poduzeća.

ZAGREB - Radnici Sljemena zatražili su danas od Uprave svoje tvrtke i Finagre koja je njezin vlasnik da im kažu kad će biti isplaćene zaostale plaće, no nisu dobili odgovor jer se predstavnici Sljemena i Finagre nisu mogli složiti tko je dužan isplatiti plaće. Na istom sastanku u Uredu za socijalno partnerstvo dogovoreno je da će Finagra ponuditi svoje dionice Sljemena na prodaju istovremeno na tržištu i Hrvatskom fondu za privatizaciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙