FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 31. ožujka 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30sati.
ZAGREB, 31. ožujka 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Sabor je na početku današnjeg zasjedanja raspravio Konačni prijedlog izmjena Zakona o područjima županija, gradova i općina, kojim Vlada predlaže osnivanje osam novih općina. Oporba je i u drugom čitanju Vladu optuživala da predlaže osnivanje općina na područjima na kojima očekuje da će HDZ polučiti dobar izborni rezultat. "Ovaj zakon nije ništa do politički inženjering", ocijenio je Pero Kovačević iz HSP-a. Oporba tvrdi da većina općina čije se osnivanje predlaže neće imati dovoljno novca za sve potrebe. Klubovi vladajuće većine očekuju da će predložene izmjene zaokružiti teritorijalni ustroj Hrvatske te da u budućnosti neće biti mnogo zahtjeva.

ZAGREB - Predsjednik Akcije socijaldemokrata Hrvatske (ASH) Zlatko Klarić izjavio je danas novinarima ispred sjedišta Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) da zastupnici HSU-a zbog "političke trgovine" s HDZ-om kroz 17 mjeseci u Hrvatskom saboru nisu progovorili o problemima umirovljenika. "Zastupnici HSU-a su se prodali i ne koriste saborski mikrofon kao sredstvo borbe, pa sam predsjedniku stranke Vladimiru Jordanu i trojici zastupnika donio četiri jaja, jer su ona najbolja za glasnice", rekao je Klarić. ASH je pozvao i diplomatski zbor u Hrvatskoj da izvrši pritisak na Vladu kako bi vratila dug umirovljenicima, rekao je Klarić.

SPLIT - Zamjenik županijske državne odvjetnice u Splitu Michelle Squiccimarro potvrdio je danas da je u Beogradu razgovarao sa svjedocima u postupku koji se vodi protiv petorice osumnjičenih za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima u Lori 1992. godine. "Ti iskazi za istražni postupak nemaju pravnu snagu", kazao je Squiccimarro, no, dodao je, "mogu pomoći u ubrzavanju postupka." Petorica bivših vojnih policajaca, koji su zajedno s još trojicom optuženi za ratni zločin nad civilima u Lori, osumnjičeni su i za zlostavljanje ratnih zarobljenika, pripadnika srpskih formacija iz BiH, od ožujka do kolovoza 1992. godine. Od petorice osumnjičenih trojica su u pritvoru, Ante Gudić, Tonči Vrkić i Anđelko Botić, dok su Tomislav Duić i Emilio Bungur u bijegu.

ZAGREB - Činjenica da je hrvatska kuna uvrštena na dnevnu listu referentnih valutnih tečajeva Europske središnje banke (ECB) mali je ali značajan korak na putu Hrvatske u Europsku uniju i uključivanja središnje banke u Europski sustav središnjih banaka, ocijenila je Hrvatska narodna banka (HNB). "Hrvatska narodna banka sa zadovoljstvom je primila vijest o odluci Europske središnje banke da u svoju listu referentnih tečajeva, koja se svakodnevno objavljuje, uvrsti i hrvatsku nacionalnu valutu", priopćeno je iz HNB-a.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za siječanj 2005. iznosila je 4.236 kuna, što pokazuje nominalni pad za 1,8 posto ili za 76 kuna, a realni za 2,1 posto u odnosu na prosinac 2004. U odnosu pak na isti mjesec prošle godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za siječanj 2005. nominalno je viša za 4,1 posto ili za 166 kuna, dok je realni rast iznosio 2,1 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Najviša prosječna neto plaća za siječanj, gledamo po pojednim djelatnostima, isplaćena je u zračnom prijevozu - u iznosu od 7.908 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙