FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNB pozdravio uključivanje kune u ECB-ovu listu referentnih tečajeva

ZAGREB, 31. ožujka 2005. (Hina) - Činjenica da je hrvatska kunauvrštena na dnevnu listu referentnih valutnih tečajeva Europskesredišnje banke (ECB) mali je ali značajan korak na putu Hrvatske uEuropsku uniju i uključivanja središnje banke u Europski sustavsredišnjih banaka, ocijenila je Hrvatska narodna banka (HNB).
ZAGREB, 31. ožujka 2005. (Hina) - Činjenica da je hrvatska kuna uvrštena na dnevnu listu referentnih valutnih tečajeva Europske središnje banke (ECB) mali je ali značajan korak na putu Hrvatske u Europsku uniju i uključivanja središnje banke u Europski sustav središnjih banaka, ocijenila je Hrvatska narodna banka (HNB).

"Hrvatska narodna banka sa zadovoljstvom je primila vijest o odluci Europske središnje banke da u svoju listu referentnih tečajeva, koja se svakodnevno objavljuje, uvrsti i hrvatsku nacionalnu valutu", priopćeno je iz HNB-a.

Kuna će se od petka pridružiti valutama zemalja koje su ušle u Europsku uniju ali još imaju svoje nacionalne valute (Danska, Švedska, Velika Britanija), zatim valutama 10 novih članica EU i zemalja koje su potvrđene kao kandidati za priključenje EU te valutama najznačajnijih gospodarstava iz cijelog svijeta.

Osim hrvatske valute, na proširenoj listi euro referentnih tečajeva, koja se objavljuje svakodnevno u 14.15 sati, još su ruska rublja, kineski juan, indijska rupija, malezijski ringit, filipinski pezo i tajlandski baht.

HNB ističe da će ubuduće nastaviti nastojati u što većoj mjeri primjenjivati važeće europske standarde.

"Nedavni posjet izaslanstva Europske središnje banke te iskazana spremnost da već sada ta institucija pruži svu potrebnu stručnu i tehničku pomoć HNB-u dodatni je poticaj i ohrabrenje u takvim nastojanjima", ističu iz HNB-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙