FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 31. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 4,30sati.
ZAGREB, 31. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 4,30 sati.

POREČ - Predsjednik Republike Stjepan Mesić i bivši predsjednik Europske komisije Romano Prodi, kojeg je jučer Skupština Istarske županije proglasila prvim počasnim građaninom Istre, održali su sastanak u Poreču kojemu je domaćin bio istarski župan Ivan Jakovčić. Nakon sastanka Jakovčić je novinarima prenio da su Mesić i Prodi razgovarali o suradnji Hrvatske i Italije, europskom udruživanju te o prevladavanju najvećih svjetskih kriznih žarišta. Rekao je da su se Mesić i Prodi složili da odgoda datuma pregovora o ulasku Hrvatske u EU nije dobra, kako za Hrvatsku tako ni za EU. Prodi je obećao da će kao i do sada činiti sve kako bi Hrvatska što prije postala punopravnom članicom Europske unije, rekao je Jakovčić.

ZAGREB - Hrvatski sabor je na kraju sinoćnjeg zasjedanja raspravio Vladin prijedlog izmjena i dopuna Zakona o ribarstvu, koji bi trebao poboljšati kontrolu ribolova i zaštitu pojedinih ribolovnih područja. Oporbeni klubovi načelno su podržali namjeru da se poboljša zaštita ribljeg fonda, no smatraju da predlagatelj nije bio dovoljno socijalno osjetljiv, pogotovu u odredbama koje se odnose na mali, sportski i rekreacijski ribolov. Zbog brojnih nedorečenosti, oporba je zatražila da se o predloženom raspravlja u dva čitanja, a ne u hitnoj proceduri, kako predlaže Vlada. HDZ, međutim, smatra da se prijedlog može usvojiti uz male preinake. Saborski klubovi i zastupnici dobrim su danas ocijenili što se kroz izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu određuje rok u kojem općine i gradovi moraju donijeti programe raspolaganja poljoprivrednim zemljištem. Zastupnici su opetovali da poljoprivredno zemljište ne smije završiti u rukama stranaca te zatražili da se spriječi usitnjavanje parcela.

ZAGREB - Hrvatski sabor bi danas u nastavku zasjedanja trebao razmotriti Konačni prijedlog izmjena Zakona o područjima županija, gradova i općina. Vlada je tim prijedlogom predvidjela osnivanje osam novih općina, a odustala je od osnivanja općine Budrovci, koje je predlagala u prvom čitanju. Saborska oporba je predložene izmjene u prvom čitanju nazvala izbornim inženjeringom.

DEŽANOVAC - Udruga nezavisni hrvatski seljaci (NHS) od ponoći je sa 30-tak traktora blokirala raskrižje državne ceste Daruvar-Pakrac i županijske cestu Kutina-Daruvar u središtu Dežanovca, izvijestio je predsjednik Udruge Vladimir Novotny. Po njegovim riječima do blokade je došlo zbog toga što Općinsko vijeće Dežanovca nije prihvatilo njihov zahtjev za smanjenjem koncesije državnog poljoprivrednog zemljišta na području te općine sa 740 na 200 hektara. Smanjenjem koncesije, drže u Udruzi, više bi seljaka u budućim natječajima ostvarilo pravo na zakup ili kupnju državnog poljoprivrednog zemljišta.

VUKOVAR - U organizaciji Vukovarskog instituta za mirovna istraživanja i obrazovanje sinoć je u Vukovaru održana konferencija "Povijest i partnerstvo za budućnost", a u usvojenim zaključcima ističe se potreba nastavka procesa približavanja pripadnika različitih nacionalnosti, kako među nastavnicima, tako i među učenicima i njihovim roditeljima. U nastavi ne smije biti mjesta za širenje mržnje i nacionalizma, a teme iz novije povijesti treba istraživati bez pristranosti, navodi se uz ostalo u zaključcima i dodaje kako je sadašnja podijeljenost škola u hrvatskom Podunavlju na hrvatske i srpske posebice nepravedna za pripadnike nacionalnih manjina.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za siječanj 2005. iznosila je 4.236 kuna, što pokazuje nominalni pad za 1,8 posto ili za 76 kuna, a realni za 2,1 posto u odnosu na prosinac 2004. U odnosu pak na isti mjesec prošle godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za siječanj 2005. nominalno je viša za 4,1 posto ili za 166 kuna, dok je realni rast iznosio 2,1 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Najviša prosječna neto plaća za siječanj, gledamo po pojednim djelatnostima, isplaćena je u zračnom prijevozu, u iznosu od 7.906 kuna, a najniža u štavljenju i obradi kože, od 2.186 kuna.

ZAGREB - Recepcija hrvatske književnosti u Španjolskoj normalizira se od kraja osamdesetih i početka devedesetih godina, ali unatoč tomu na španjolski ili katalonski još nisu prevedeni hrvatski prozni i poetski klasici, zaključak je predavanja koje je sinoć u Zagrebu održao španjolski slavist dr. Francisco Javier Juez y Galvez sa Komplutskog sveučilišta u Madridu. Kazao je da je španjolska recepcija hrvatske proze 20. i 21. stoljeća počela slučajnim i usputnim prijevodima tridesetih godina prošlog stoljeća, te se preko pojave Ive Andrića na španjolskom tržištu razvijala šezdesetih godina, da bi najveća postala početkom devedesetih godina prošlog stoljeća i početkom 21. stoljeća.

RIJEKA - Otvorenjem izložbi "Adamićevo doba" " i "Trst - sudbina luke i građana na razmeđu 18. i 19. stoljeća" sinoć je u Muzeju Gada Rijeke predstavljen projekt "Adamićevo doba 1780-1830" koji oslikava razdoblje intenzivnog razvoja Rijeke u tom razdoblju kroz osobu Andrije Ljudevita Adamića. Projekt je nastajao protekle četiri godine u Muzeju Grada Rijeke a surađivalo je 30 znanstvenika i stručnjaka iz Hrvatske, Mađarske, Austrije, Italije i Velike Britanije. Na izložbi su predstavljene grafike i crteži Rijeke, keramički i stakleni predmeti iz tog doba te knjige i ilustracije koji oslikavaju život grada na prijelazu stoljeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙