FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Islamski džihad prvi put na sastanku PLO-a

GAZA, 29. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Islamski džihad u utorak je poprvi puta sudjelovao na važnom sastanku Palestinske oslobodilačkeorganizacije (PLO), u sklopu napora palestinskog predsjednika MahmudaAbasa da militante privede toj umjerenoj organizaciji.
GAZA, 29. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Islamski džihad u utorak je po prvi puta sudjelovao na važnom sastanku Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), u sklopu napora palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa da militante privede toj umjerenoj organizaciji.

No, militantna skupina Hamas nije se odazvala pozivu, a Abas nije dao naslutiti kako bi se predanost PLO-a miroljubivoj koegzistenciji s Izraelom mogla pomiriti s usmjerenošću islamističkih militanata prema uništenju Izraela.

"Definitivno postoji mogućnost postizanja sporazuma o zajedničkim političkim temeljima", izjavio je Abas nakon sastanka s izvršnim odborom PLO-a, na kojem je sudjelovao i čelnik Islamskog džihada Mohammed al-Hindi.

Abasovi potezi usmjereni su ka tome da Hamas i Islamski džihad, koji stoje iza brojnih samoubilačkih napada na Izrael tijekom 4.5 godine duge intifade, privede političkoj umjerenoj struji kako bi olakšao postizanje mira s Izraelom.

Izrael je, međutim, pozvao Abasa da radije razoruža militantne skupine umjesto da ih priključuje sebi. Hamas i Islamski džihad, koji se protive izraelsko-palestinskim pregovorima, odani su viziji islamske države u koju bi bio uključen i terotorij današnjeg Izraela.

Razgovori o priključenju tih dviju skupina PLO-u pokrenuti su prošlog mjeseca u Kairu, gdje su se militanti obvezali produžiti primirje s Izraelom do kraja godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙