FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 23. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati.
ZAGREB, 23. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - HSP-ovi zastupnici u Hrvatskom saboru izrazili su danas bojazan da će se odgoditi donošenje odluke o partneru u 'Sunčanom Hvaru' za vrijeme poslije izbora i da će to hotelsko poduzeće još jednu turističku sezonu dočekati bez investitora. Dvojica HSP-ovaca su, na konferenciji za novinare, podsjetili da bi Vlada u petak trebala odlučiti hoće li joj partner u 'Sunčanom Hvaru' u okviru javno-privatnog partnerstva biti Fond Quaestus i Orco grupa. "Očito je da Vlada nema razrađen model javno-privatnog partnerstva, nego ga pokušava na mala vrata predstaviti kao privatizaciju", ocijenio je Tadić i dodao da HSP već dulje vrijeme inzistira na donošenju zakona o javno-privatnom partnerstvu na temelju kojeg bi se izabrao najbolji ponuđač, ali i osigurao javni nadzor.

ZAGREB - Zamjenik voditelja Misije OESS-a u Hrvatskoj Robert Becker ocijenio je danas da se hrvatska policija posljednjh godina nizom uspješnih reformi iz "policijske sile pretvara u službu na korist građana". Hrvatskom MUP-u u tome su pomogli mnogi strani partneri fokusirajući se na reformu policije, regionalnu i međunarodnu policijsku suradnju, projekt Policije u zajednici i trgovinu ljudima, kazao je Becker na konferenciji za novinare u Ravnateljstvu policije. Zamjenik ravnatelja policije Jakob Bukvić rekao je da OESS ima vrlo važnu ulogu u svim reformama koje policija u Hrvatskoj provodi radi usuglašavanja sa standardima EU-a.

ZAGREB - Zamjenik ravnatelja policije Jakob Bukvić danas je izjavio da ubrzo očekuje udaljenja s dužnosti i disciplinska kažnjavanja odgovornih ukoliko službenici Ravnateljstva policije utvrde da je bilo policijskih propusta u vezi ubojstva triju žena u koje je u Petrinji pucao bivši policajac obolio od PTSP-a. Bukvić je rekao da bi službenici Ravnateljstva policije, koji su u Petrinju otišli kako bi utvrditi sve moguće policijske propuste i odgovornost u tom slučaju, svoju istragu trebali završiti kroz nekoliko dana. No, nije pojasnio na kojoj bi se razini u Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj i u petrinjskoj policijskoj postaji mogle očekivati smjene, odnosno disciplinska kažnjavanja.

ZAGREB - Ministarstvo financija potpisalo je sa sindikatom sedam hrvatskih banaka Ugovor o deviznom sindiciranom kreditu u iznosu od 500 milijuna eura, namijenjenih vraćanju euro obveznica izdanih u ožujku 2000., a koje dospjevaju 28. ožujka 2005. Uz Privrednu banku Zagreb i Zagrebačku banku, kao vodećih aranžera, u sindikatu su i Erste&Steiermärkische Bank, HVB Splitska banka, HYPO Alpe-Adria-Bank, Raiffeisenbank Austria i Volksbank, kao su-aranžeri. Agent Kredita je Zagrebačka banka, izvijestili su iz Zagrebačke banke. Ugovor je potpisan u ponedjeljak, 21. ožujka, a odluku o tom zajmu Vlada je donijela krajem prošlog tjedna na sjednici u Vukovaru.

ZAGREB - Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka i tvrtka Hrvatske vode potpisale su danas Sporazum o sufinanciranje programa vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na jadranskim otocima, za što se u 2005. osigurava 93,63 milijuna kuna. Sporazum su potpisali resorni ministar Božidar Kalmeta i generalni direktor Hrvatskih voda Davorin Androšić. Od gotovo 100 milijuna kuna koji se planiraju uložiti, udjel Ministarstva je 57 milijuna kuna, udio Hrvatskih voda 14,84 milijuna kuna, dok jedinice lokalne samouprave i komunalna poduzeća ulažu 21,78 milijuna kuna. Kalmeta je pojasnio da se sporazum odnosi samo na područje otoka i eventualne investicije na kopnu koje su u funkciji otoka, te da su sredstva koje daje ministartvo nepovratna.

ZAGREB - Na poticaj Ministarstva kulture prvi je put održan zajednički sastanak predstavnika dvaju značajnih hrvatskih festivala - Motovun film festivala i Pula film festivala, na kojemu se razgovaralo o koncepcijama tih festivala, dogovorena je jača suradnja u programskom dijelu i razmjena informacija. Kako je izvijestio kabinet ministra, utvrđeni su termini održavanja festivala - Pula film festival održat će se od 16. do 23. srpnja, a termin Motovun film festivala je od 25. srpnja. Iako programi nisu do kraja utvrđeni, s obzirom na to da se očekuju završeci međunarodnih festivala te završetak filmova hrvatske produkcije koji bi trebali biti uvršteni na jedan od festivala, predstavnici festivala izvijestili su pomoćnika ministra o okosnicama programske koncepcije.

ZAGREB - Udruga zdravstvene njege i socijalne skrbi pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) upozorila je danas da se odlukom Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) o ukidanju dodatka za prijevoz za usluge zdravstvene njege u kući dovodi u pitanje zaposlenje 1.300 medicinskih sestara koje rade u 219 ustanova kućne njege. Predsjednica Udruge Dubravka Lekić podsjetila je kako je dodatak za prijevoz prije dvije godine iznosio 20 posto od ukupne cijene rada od 58 kuna po satu. Dodatak se postupno smanjivao, da bi odlukom HZZO-a u cijelosti bio ukinut, a cijena sata snižena na 48 kuna. Zbog ukidanja dodatka udaljeni bolesnici, do kojih se može doći samo osobnim prijevozom, bit će uskraćeni za zdravstvenu njegu u kući.

ZAGREB - Tijekom ove godine planiraju se velika ulaganja u pripremu turističke sezone, od kojih 250 milijuna eura za pripremu smještajnih i drugih kapaciteta, rekao je pomoćnik ministra mora, turizma, prometa i razvitka Robert Pende na Prvoj godišnjoj međunarodnoj konferenciji o hrvatskom tržištu nekretnina. Ta ulaganja, kako je rekao, bit će uglavnom usmjerena na poboljšanje postojećih smještajnih i drugih objekata, pri čemu se ne očekuje značajnija izgradnja novih kapaciteta. Inače, po podacima Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka s kraja veljače ove godine, turističke tvrtke i lokalna uprava u sedam jadranskih županija u pripremu ovogodišnje turističke sezone, poboljšanje ponude i podizanje kvalitete objekata, planiraju ukupna ulaganja od oko 3,6 milijardi kuna.

ZAGREB - Hrvatske željeznice izvijestile su danas da će zbog očekivanog povećanja broja putnika u povodu uskrsnih blagdana pojedini vlakovi voziti pojačani dopunskim vagonima. Riječ je o tri vlaka u međunarodnom prometu u razdoblju od 25. do 29. ožujka, a u unutarnjem prometu 17 vlakova od 25. do 28. ožujka. Na relaciji Zagreb-Split-Zagreb od 24. do 28. ožujka, uz noćni vlak, vozit će i jedan par nagibnih vlakova. U međunarodnom prijevozu jednim vagonom 2. razreda bit će pojačan sastav triju vlakova, i to na relacijama od Budimpešte prema Zagrebu, od Beograda prema Zagrebu, a redoviti sastav vlaka koji vozi na relaciji Zagreb-Zürich bit će pojačan jednim vagonom za spavanje i jednim vagonom 2. razreda. U unutarnjem prijevozu dodavanjem jednog ili dva vagona 2. razreda bit će pojačan sastav 17 vlakova prema Osijeku, Vinkovcima, Koprivnici, Kotoribi i Rijeci.

OSIJEK - Prva ekokošnica proizvedena u Hrvatskoj, autora Stjepana Brijačaka iz Udruge pčelara "Papuk" iz Voćina, predstavljena je danas u Osijeku. Ekokošnica je budućnost jer se med proizvodi po najvišim standardima i dobila je certifikat Zavoda za ispitivanje kvalitete, rekao je njezin autor. Program proizvodnje ekomeda u Voćinu je počeo 2002., a za pun uspjeh treba osam godina, naglasio je Stjepan Brijačak. Voćinska Udruga pčelara "Papuk" osnovana je pak prošle godine te je sklopila ugovor s Javnom ustanovom Park prirode Papuk o razmještaju košnica u parku prirode, gdje je osigurana ekoproizvodnja meda zbog čistog okoliša.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙