FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministri financija EU-a postigli dogovor o proračunskim deficitima

BRUXELLES, 20. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Ministri financija zemaljaEuropske unije postigli su u nedjelju navečer dogovor o ublažavanjupravila proračunske discipline nakon što je prihvaćen zahtjev Njemačkeza posebnim tretmanom zbog velikih troškova ujedinjenja zemlje.
BRUXELLES, 20. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Ministri financija zemalja Europske unije postigli su u nedjelju navečer dogovor o ublažavanju pravila proračunske discipline nakon što je prihvaćen zahtjev Njemačke za posebnim tretmanom zbog velikih troškova ujedinjenja zemlje.

Izvor luksemburškog predsjedništva EU-a rekao je da su se ministri, na kraju 11-satnog izvanrednog sastanka, u načelu suglasili o reformi pakta o stabilnosti i rastu, što bi trebali prihvatiti čelnici država i vlada EU-a na summitu koji počinje u utorak.

Postignuti kompromis omogućuje blaži tretman prema zemljama čiji su proračunski deficiti iznad dopuštenih zbog velikih troškova "ponovnog ujedinjenja Europe", čime se aludira na milijarde koje je Berlin potrošio u bivšem komunističkom istočnom dijelu zemlje nakon ujedinjenja.

"U načelu je postignut dogovor ali još uvijek postoje neki tehnički detalji koje treba razjasniti do utorka", rekao je izvor luksemburškog predsjedništva.

Pakt o stabilnosti uspostavljen je na inzistiranje Berlina kako bi se očuvala stabilnost eura i spriječilo preveliko trošenje vlada EU-a, ali je upravo Njemačka, kao i Francuska, posljednje tri godine imala proračunske deficite veće od dopuštenih 3 posto BDP-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙