FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski znanstvenici vjeruju u život na Marsu

NOORDWIJK, 25. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Znanstvenici iz Europskesvemirske agencije (ESA) vjeruju da je postojao i da možda još uvijekpostoji život na Marsu i zauzimaju se za novu europsku misiju kojoj bicilj bio uzeti uzorke tla s crvenog planeta, objavljeno je u petak.
NOORDWIJK, 25. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Znanstvenici iz Europske svemirske agencije (ESA) vjeruju da je postojao i da možda još uvijek postoji život na Marsu i zauzimaju se za novu europsku misiju kojoj bi cilj bio uzeti uzorke tla s crvenog planeta, objavljeno je u petak.

"Mars najviše nalikuje Zemlji od svih planeta Sunčeva sustava", izjavio je znanstvenik Augustin Chicarro na kraju konferencije na kojoj su stručnjaci iz svih dijelova svijeta razgovarali o dosadašnjim misijama ESA-e na Marsu.

Na tim je svemirskim putovanjima pronađeno zaleđeno more oko Marsova ekvatora, nastalo prije više od pet milijuna godina te tragovi vulkanske aktivnosti na Sjevernom polu toga planeta.

Spoznaje o Marsu korisne su i za Zemlju, budući da crveni planet nema ozonski omotač pa mu je površina izložena jakim solarnim olujama i ultraviolentnom zračenju.

Vodena para uništila je zaštitni omotač na Marsu, a nedavno povećanje pare u Zemljinoj stratosferi moglo bi zaprijetiti njezinom ozonskom omotaču, što je vjerojatno povezano sa globalnim zatopljenjem, rekao je znanstvenik Jean-Loup Bertaux.

"Znakovi života na Marsu sve su očitiji", kaže Vittorio Formisano, čiji je tim otkrio metan i formaldehid na Marsu.

Po njegovim riječima, tako velika količina metana na Marsu mogla bi biti organskog podrijetla. "Život je jedini izvor koji može proizvesti toliko metana", tvrdi Formisano.

Neslužbena anketa među sudionicima konferencije pokazala je da 75 posto stručnjaka vjeruje da je postojao život na Marsu i da ih 25 posto smatra da je još uvijek prisutan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙