FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 17. ožujka 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 17. ožujka 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

ERFURT - Ose su po prvi puta upotrijebljene da bi se u katedrali Erfurta spasio oltarni naslon sa slikom Lucasa Cranacha, iz 16. stoljeća kojeg su oštetili crvi. Pomoću toga novog neobičnog postupka eliminiraju se paraziti iz oltarnog naslona "Tajnovite zaruke Svete Katarine". Oltar je omotan plastičnim klimatiziranim i hermetičnim ovojem u kojem su se nalazila jajašca 3.000 osa. One paraliziraju crve ubodom i uz insekte polažu jajašce. Nakon izlaska iz jajeta, ličinka guta mrtvog crva. Ova prirodna metoda je bitno jeftinija, ekološkija i trajnija jer ose tako ubijaju 98 posto crva. Stružnjaci drže da bi se taj postupak mogao proširiti na drvene kuće i pokućstvo na koje se ne može djelovati plinom ili toksičnim proizvodima, što otvara nove mogućnosti za spas drvenih remek djela.

STOCKHOLM - Japanski ilustrator Ryoji Arai i britanski pisac za djecu Philip Pullman osvojili su treću po redu književnu nagradu koja nosi ime Astrid Lindgren, literarne majke lika Pipi Duga Čarapa. Dobitnicima će se nagrada i ček od 2,5 milijuna švedskih kruna (275.000 eura) predati na svečanosti u Stockholmu 25. svibnja, priopćila je zaklada za dodjelu nagrade. "Ryoji Arai je ilustrator osebujna stila: snažnog, vragolastog i nepredvidljivog. Knjige s njegovim ilustracijama odišu toplinom, radošću i smionom prirodnošću koji privlače i djecu i odrasle", ocijenila je zaklada. Što se tiče Philipa Pullmana, zaklada drži da je on "vješt pripovjedač u mnogim književnim vrstama, od povijesnog romana preko socijalnog realizma do parodije". Nagradu je utemeljila švedska vlada nakon smrti spisateljice 2002.

MOSKVA - Slavni ruski Boljšoj teatar zatvorit će svoja vrata gledateljstvu tijekom iduće tri godine kako bi se ta 150 godina stara zgrada, danas u vrlo bijednom tehničkom stanju, temeljito obnovila svotom od približno milijardu dolara. Radovi bi trebali potjerati i bezbrojne mačke koje su kazališnu zgradu učinile svojim domom, tako da se budući gledatelji neće zaprepastiti iznenadnom pojavom životinje u najdramatičnijoj sceni. Plan obnove kazališta podignutog blizu Crvenog trga na močvarnom tlu, predviđa ojačanje temelja i otvaranje širokog podzemnog prostora. Ruski predsjednik Vladimir Putin obišao je taj "simbol Rusije" i obećao da će osobno nadzirati projekt obnove, kako bi kontrolirao "izdatke i skrbio se da radovi završe na vrijeme", a to znači za iduće predsjedničke izbore u proljeće 2008.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙