FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Crnogorski "Monitor" o pregovorima Hrvatske s EU-om

PODGORICA, 19. veljače 2005. (Hina) - Hrvatska Vlada pod vodstvompremijera Ive Sanadera bučno je najavljivala početak pristupnihpregovora s Europskom unijom 17. ožujka, ali je takav scenarij postaoviše nego upitan, piše u subotu crnogorski tjednik Monitor u člankupod naslovom "Gotovina u Den Haag, Hrvatska u EU".
PODGORICA, 19. veljače 2005. (Hina) - Hrvatska Vlada pod vodstvom premijera Ive Sanadera bučno je najavljivala početak pristupnih pregovora s Europskom unijom 17. ožujka, ali je takav scenarij postao više nego upitan, piše u subotu crnogorski tjednik Monitor u članku pod naslovom "Gotovina u Den Haag, Hrvatska u EU".

Hrvatskom putu u EU ispriječio se uvjet poznat kao "potpuna suradnja s haaškim Tribunalom", što praktički znači da će pregovori početi samo ako Zagreb izruči odbjeglog generala i haaškog optuženika Antu Gotovinu ICTY-u.

Da u Bruxellesu misle ozbiljno potvrđuju izjave europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna, luksemburškog premijera Jeana Claudea Junckera, čija zemlja trenutačno predsjedava EU-om, i glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte.

Nakon Rehnova upozorenja kako bi slučaj odbjeglog generala mogao dovesti do odgode početka pregovora Hrvatske s EU-om, pritisak na Zagreb je pojačan prošlotjednim sastankom Juncker - Del Ponte s kojeg su Hrvatskoj odaslane jasne poruke, piše crnogorski tjednik.

Još nije donesena konačna odluka o početku pristupnih pregovora s RH, ali će oni početi 17. ožujka samo ako general Gotovina do tada bude predan Haškom sudu. U suprotnom će se čekati da Hrvatska ispuni obavezu pune suradnje s Den Haagom.

Pitanje je, naravno, zašto je Bruxelles tako odlučno "pritisnuo" Zagreb i reformski opredijeljenog predsjednika Stjepana Mesića i premijera Sanadera, donedavno rado viđenog gosta u europskim centrima odlučivanja, kojemu, kako je vidljivo, ipak nije zaboravljeno ranije razdoblje njegova djelovanja u vrhu nacionalističko-autoritarne stranke kakav je bio HDZ, piše list.

Čelništvu EU-a je dosta raznoraznih "igara" s odbjeglim generalom koje traju dobre tri godine. Pritiscima iz Bruxellesa Sanader i njegova "europska" Vlada praktički se tjeraju na dosljednost, odnosno potpuno poštivanje vlastitog Ustavnog zakona o suradnji s Haškim sudom.

Od Zagreba se očekuje da se konačno odredi je li Gotovina u Hrvatskoj ili negdje drugdje, održavaju li se s njime neizravni kontakti, ima li političke volje u cijelom državnom vrhu za uhićenjem čovjeka koji je i za dio hrvatske Vlade neupitan heroj, a ne zločinac, piše tjednik.

Rječju, Hrvatska se na tom slučaju testira kao država - kandidatkinja za ulazak u EU, koja u praksi mora dokazati hoće li Gotovina biti uhapšen i predan Den Haagu, ili će se nastaviti s beskrajnim izigravanjem načela vladavine prava što predstavlja temelj na kojemu počiva Europska unija.

Preko Zagreba i Gotovine Bruxelles šalje neuvijenu poruku i drugim zemljama u regiji o tome da se uvriježeno shvaćanje o "selektivnom provođenju zakona sukladno balkanskim političkim običajima" ubuduće neće tolerirati. Stoga se od Sanaderove Vlade jasno očekuje da prestane sa kalkulacijama, naročito onima koje kažu da u EU postoje i tzv. rezervni planovi za Hrvatsku, piše crnogorski tjednik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙