FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Finska vlada za odgodu pristupnih pregovora EU s Hrvatskom

HELSINKI, 11. ožujka 2005. (Hina/APA) - Finska se zauzima za odgoduotvaranja pregovora o pristupu Hrvatske u Europsku uniju, planiranomza 17. ožujka, objavljeno je u petak službeno u Helsinkiju.
HELSINKI, 11. ožujka 2005. (Hina/APA) - Finska se zauzima za odgodu otvaranja pregovora o pristupu Hrvatske u Europsku uniju, planiranom za 17. ožujka, objavljeno je u petak službeno u Helsinkiju.

Odbor finske vlade zadužen za pitanja vanjske i sigurnosne politike smatra da uvjeti za otvaranje pristupnih pregovora s Hrvatskom, određeni na summitu EU u Bruxellesu u prosincu prošle godine, nisu ispunjeni. Stoga se, kako se navodi u priopćenju, Finska zalaže za odgodu početka pristupnih pregovora s Hrvatskom.

Austrijska agencija APA podsjeća kako se u četvrtak veleposlanici EU nisu mogli usuglasiti oko jedinstvene preporuke svojim ministrima vanjskih poslova da pregovori počnu kako je planirano. Pozivajući se na diplomatske izvore, APA javlja kako je "veliki dio" veleposlanika EU mišljenja da se planirani datum 17. ožujka ne može održati. Konačnu odluku bi, prema tim izvorima, trebali donijeti ministri vanjskih poslova zemalja članica EU sljedeće srijede.

EU je proteklih mjeseci opetovano tražila od Zagreba punu suradnju s Haškim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY), podsjeća APA. Glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte hrvatsku je vladu više puta optužila da ne surađuje u potpunosti s tribunalom. Pritom je kao dokaz navodila da se hrvatski general Ante Gotovina, tražen zbog ratnih zločina, i dalje nalazi u dosegu hrvatskih vlasti a da nije izručen Haškom sudu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙