FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Promjene u novom britanskom antiterorističkom zakonu

LONDON, 9. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Britanski ministar unutarnjihposlova Charles Clarke je u srijedu ujutro najavio velike ustupke zapokušaj spašavanja svoj prijedloga anti-terorističkog zakona, kojeg jepotpuno odbacio Dom lordova.
LONDON, 9. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Britanski ministar unutarnjih poslova Charles Clarke je u srijedu ujutro najavio velike ustupke za pokušaj spašavanja svoj prijedloga anti-terorističkog zakona, kojeg je potpuno odbacio Dom lordova.

Clarke je predložio, kao što su to tražili zastupnici Gornjeg doma, da o svim novim mjerama vezanima za prijedlog antiterorističkog zakona odlučuje sud.

Dom lordova je stari antiteroristički zakon ocijenio protivnim konvenciji o zaštiti prava čovjeka.

U razgovoru za BBC, ministar unutarnjih poslova je predložio da jednom kada bude prihvaćen taj zakon, bude iznošen na glasovanje parlamentarcima svake godine.

Clarke je ocijenio "nevjerojatnim" da njegov prijedlog zakona, koji je predstavljen u siječnju, ne bude prihvaćen do kraja ovog tjedna. Dodao je kako djelomično rješenje može biti produljenje na nekoliko tjedana ili nekoliko mjeseci sadašnjeg antiterorističkog zakona.

Trenutačno se u britanskim zatvorima visoke sigurnosti, među kojima je Belmarsh, nalazi desetak stranih državljana - neki i tri godine - koji su uhićeni prema odredbama anti-terorističkog zakona iz 2000. godine. Taj je zakon omogućio da se bez sudskog procesa zatvore stranci koje se sumnjiči za terorističke aktivnosti.

Novi antiteroristički zakon koji će se odnositi na Britance i na strance, predviđa mjere kojima bi se ograničila sloboda osumnjičenih osoba za terorističko djelovanje, ali koje ne bi mogle biti osuđene bez dovoljnog broja dokaznih elemenata.

Te mjere lišavanja slobode kretale bi se od jednostavne zabrane korištenja telefona ili interneta do zatvaranja u kućni pritvor i zabrana posjeta pa čak i na nošenje elektronske narukvice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙