FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bugarska optužuje američke snage za ubojstvo svojeg vojnika u Iraku

SOFIJA, 7. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Američka saveznica Bugarskaoptužila je u ponedjeljak američke vojnike za pogibiju jednog svojegvojnika u Iraku i zatražila kažnjavanje odgovornih.
SOFIJA, 7. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Američka saveznica Bugarska optužila je u ponedjeljak američke vojnike za pogibiju jednog svojeg vojnika u Iraku i zatražila kažnjavanje odgovornih.

Bugarska istraga o pucnjavi, koja se dogodila u petak, utvrdila je da je vojnik Gurdi Gurdev, osma bugarska žrtva od početka rata u Iraku u ožujku 2003., gotovo sigurno poginuo u "prijateljskoj vatri" obližnjih američkih snaga.

Istoga dana, američki vojnici ubili su i talijanskog tajnog agenta koji je sudjelovao u spašavanju talijanske novinarke Giuliane Sgrene.

Bugarski premijer Simeon Sakskoburggotski i predsjednik Georgij Parvanov pozvali su zbog tog incidenta na razgovor američkog veleposlanika u Sofiji, a Parvanov je nakon razgovora kritizirao američke akcije u Iraku kao vrlo loše koordinirane.

Načelnik bugarskog združenog stožera Nikola Kolev poslao je pismo američkim zapovjednicima u kojem traži istragu kako bi se razjasnilo što se točno dogodilo i kako se slični incidenti ne bi ponovili u budućnosti.

Bugarska, koja je članicom NATO-a postala prošle godine, u Iraku ima mirovni bataljun od 430 ljudi stacioniran u iračkom gradu Diwaniyi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙