FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 5. ožujka 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 5. ožujka 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić danas je u svom Uredu primio oko 150 slušatelja Radija 101 te im je u razgovoru obećao da će u ovom mandatu biti nešto žešći nego što je bio do sada. Mesić je negativno odgovorio na pitanje urednice i voditeljice Radija 101 Zrinke Vrabec - Mojzeš "brinu li ga najave pukovnika Mirka Čondića da će osnovati stranku HVIDR-e s vojnim krilom". Dodao je kako ne misli da će Vlada imati probleme, te da je "Čondića prije HDZ instruirao, a sad ga je HDZ ostavio". Upitan zašto se sveobuhvatna akcija traženja generala Ante Gotovine nije pokrenula prije, i nije li sada prekasno za diplomaciju, Mesić je odgovorio da je problem u Hrvatskoj vjerodostojnosti. Ocijenio je da do 2000. Hrvatska nije funkcionirala kao pravna država. Također, Mesić je kazao kako je teško reći tko je najviše kriv za gubitak vjerodostojnosti Hrvatske jer je šteta nastala davno "kada državni mehanizmi nisu funkcionirali i kada su stvoreni krugovi koji su se financirali ilegalno, i koji su financirali one koji su bježali ispred zakona".

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je danas novinarima u svom Uredu, nakon što je primio oko 150 slušatelje Radija 101, da se uopće ne bi opterećivao sa 17. ožujkom, kao datumom početka pregovora Hrvatske s EU, jer je za Hrvatsku najvažnije da prihvaća standarde koje danas vrijede u modernoj, demokratskoj Europi. Na upit ima li informacije o tome na kakav je prijem naišlo njegovo pismo i dokumentacija koja je poslana u Haag i na sve čelnike EU-a, Mesić je odgovorio da nema do kraja odgovore na koji način je u tom političkom krugu djelovalo pismo koje su poslali premijer, predsjednik parlamenta i on te da ne zna točno ni kakav je odjek bio u haaškom tribunalu. Najavio je da će Hrvatska haaškom tribunalu i EU do 10. ožujka poslati nove materijale s najnovijim informacijama, koje će, vjeruje Mesić, pridonijeti da se to pitanje riješi. Na pitanje kako komentira današnji sastanak u Beogradu "izbjegličke skupštine tzv. SAO krajine" koji tvrde da se situacija treba vratiti na pozicije iz 1991., predsjednik Mesić je rekao kako je, što se Hrvatske tiče, to besmislica.

PLITVIČKA JEZERA - Izborna skupština Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) izabrala je danas Vojislava Stanimirovića za predsjednika stranke u još jednom četverogodišnjem mandatu. Za potpredsjednike stranke izabrani su Milorad Pupovac, Jovan Ajduković i Milan Horvat. Govoreći o proteklome četverogodišnjem radu SDSS-a, Stanimirović je ocijenio da SDSS nije izrastao samo u najvažniju stranku srpske scene, nego i ukupne manjinske scene u Hrvatskoj. Dodao je kako očekuje i da će, razvojem demokratskih i djelotvornih institucija pravne države i ostvarivanjem jednakosti svih građana pred zakonom, SDSS sve manje biti nacionalna, a sve više građanska stranka.

OPATIJA - Organizacijska struktura za provedbu i promicanje Bolonjskog procesa - to jest uključivanje Hrvatske u jedinstven europski sustav visokog obrazovanja nije dovoljno razvijena - i treba ju jačati te početi izgradnju sustava za osiguranje kvalitete, zaključili su sudionici Prvoga hrvatskog bolonjskog seminara koji je danas završio u Opatiji. Na dvodnevnome seminaru o Bolonjskom procesu i kvaliteti visokog obrazovanja, sudjelovalo je oko 100 predstavnika hrvatskih sveučilišta, studenata, gospodarstvenika i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Osnovne teme bile su osiguranje kvalitete i obrazovanje utemeljno na kompetencijama te dva ciklusa visokog obrazovanja s gledišta poslodavaca.

BIZOVAC - Stručni skup "Dani meda u Hrvatskoj" održan je danas u Bizovačkim Toplicama u organizaciji HGK Županijske komore iz Osijeka i Hrvatskoga pčelarskog saveza "Hrvatska pčela". Pomoćnik ministara rada i poduzetništva Ivan Bračićistaknuo je da u proizvodnji meda sudjeluje 2000 ljudi, što je važan dio gospodarskih mogućnosti, a osnaživanje te gospodarske grane bitno je uoči ulaska u Europsku uniju. Istaknuo je kako je država spremna pomoći hrvatskim pčelarima, no i na njima je da se organiziraju jer ih očekuje jaka tržišna utakmica, posebice kada se uđe u Europsku uniju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙