FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić primio članove Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-RH

ZAGREB, 4. ožujka 2005. (Hina) - Europski parlament daje punu podrškupočetku pristupnih pregovora Europske unije i Hrvatske sredinomožujka, izjavio je u petak Pal Schmitt, supredsjedatelj Zajedničkogparlamentarnog odbora Europska unija-Hrvatska nakon razgovora shrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem u Zagrebu.
ZAGREB, 4. ožujka 2005. (Hina) - Europski parlament daje punu podršku početku pristupnih pregovora Europske unije i Hrvatske sredinom ožujka, izjavio je u petak Pal Schmitt, supredsjedatelj Zajedničkog parlamentarnog odbora Europska unija-Hrvatska nakon razgovora s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem u Zagrebu.

"Dobio sam cjelovitu sliku života u Hrvatskoj, političke i gospodarske situacije ... i apsolutno sam uvjeren da su kopenhaški kriteriji ispunjeni", izjavio je Schmitt, dodavši da ga je predsjednik Mesić uvjerio da Hrvatska surađuje s Haškim sudom (ICTY). Europska unija istaknula je punu suradnju Hrvatske s ICTY-em kao uvjet za početak pristupnih pregovora 17. ožujka.

Mađar Schmitt, predstavnik narodnjačke skupine u EP-u, ustvrdio je da je Hrvatska na pravom putu, poručivši da "što god se dogodilo, za Hrvatsku nema drugog puta nego stremiti ujedinjenju s Europom". Izrazio je nadu da će se deklaracija o ulasku Hrvatske u Europsku uniju potpisati još za Mesićeva mandata.

Također je kazao da ne može zamisliti da Unija u listopadu počne pregovore s Turskom, a da pritom u srcu Europe ostane "mala zemlja s četiri i pol milijuna stanovnika".

Predsjednik Mesić je kazao da je iznimno važno da "jedna tako važna institucija poput Europskog parlamenta podupire početak pregovora 17. ožujka".

Ocijenio je da bi odgoda pregovora "zaustavila u Hrvatskoj demokratske procese i ekonomski razvitak", ali da bi štetu pretrpio i cijeli jugoistok Europe i sam Haški sud. "Bilo bi to loše za sve", kazao je hrvatski predsjednik.

Na pitanje novinara što ako "priča s (odbjeglim hrvatskim generalom Antom) Gotovinom ostane bez kraja i konca" pa se onda utvrdi da ga u Hrvatskoj nema, hrvatski predsjednik je odgovorio da je upravo to pitanje postavio Bruxellesu. "Na odgovor još čekam", rekao je Mesić.

Na upit što misli o izjavama bivšeg ministra vanjskih poslova Miomira Žužula da su za nepovoljan sadašnji položaj Hrvatske krive Mesićeve izjave i izjave njegove protukandidatkinje Jadranke Kosor tijekom izborne kampanje, hrvatski predsjednik je odgovorio da "ne voli polemizirati s besmislicama".

Hrvatski supredsjedatelj Zajedničkog odbora EU-RH Gordan Jandroković rekao je da će se kasnije u petak, na kraju dvodnevnog sastanka Odbora, usvojiti zajednička izjava koja će sadržavati preporuku za početak pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om 17. ožujka. U izjavi će biti izražena potpora svim reformama koje Hrvatska provodi, kazao je Jandroković. "Nadamo se da će i ovaj dokument biti jedan od argumenata za početak pregovora 17. ožujka", dodao je Jandroković.

Zajednički parlamentarni odbor predstavlja novi oblik suradnje između Hrvatskog sabora i Europskog parlamenta, a utemeljen je slijedom odluke EP-a iz ožujka 2004. kojom su izabrani članovi u posebno izaslanstvo za odnose s RH i odluke Hrvatskog sabora od 15. listopada 2004.

Zagrebački dvodnevni sastanak prvi je izravni sastanak predstavnika dvaju parlamenata, budući da je suradnja koja datira još od 1992. dosad uvijek išla preko Odbora za jugoistočnu Europu čiji su članovi obilazili sve zemlje regije.

Na sastanku u četvrtak i petak sudjeluje 12 zastupnika iz najvažnijih političkih grupacija zastupljenih u EP-u, a osim njih nazočan je i Austrijanac Johannes Swoboda, izvjestitelj EP-a za Hrvatsku, zatim Georges Santer u ime predsjedavajućeg Vijeća ministara EU-a i David Daly, glavni operativac tijekom pregovora RH za članstvo u EU, koji predstavlja Europsku komisiju.

Sastanku supredsjedaju Jandroković i Schmitt.

Izaslanstvo Europskog parlamenta u četvrtak je primio i premijer Ivo Sanader.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙