FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 3. ožujka 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat.
ZAGREB, 3. ožujka 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Oko 30 posto od ukupno 1,5 milijuna neriješenih sudskih predmeta odnosi se na ovrhu, a upravo rasterećenju sudova trebale bi pomoći izmjene Ovršnog zakona koje je Vlada danas uputila Saboru u prvo čitanje. Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt upozorila je kako praksa pokazuje da sudski postupci ovrhe i osiguranja traju predugo, često bez odgovarajućeg uspjeha, te da stranke često zlorabe svoja ovlaštenja. Vlada izmjenama predlaže osnivanje očevidnika nekretnina i pokretnina vrednijih od 50.000 kuna, osnivanje komisionih prodavaonica te jednostavniju ovrhu automobila. Kani stati na kraj i nemogućnosti da se sazna imovina dužnika, pa predlaže da se određena tijela obvežu dati podatke o imovini.

ZAGREB - Ministar financija Ivan Šuker izjavio je da je Vlada danas donijela odluku o izdavanju kunskih obveznica na domaćem tržištu, u vrijednosti 3 milijarde kuna. Riječ je o petogodišnjim obveznicama, dospjeća 2010, čija je kamatna stopa i prinos 6,75 posto, a cijena izdanja je 100 posto. Ta će se sredstva iskoristiti za vraćanje 1,3 milijardi kuna dospjelih obveza po kreditima, pri čemu je najviše obveza prema Londonskom i Pariškom klubu (590 milijuna kuna) te prema euro i samuraj obveznicama (390 milijuna kuna).

ZAGREB - Hrvatska je Vlada danas predložila izmjene zakona koji reguliraju izbor članova predstavničkih tijela županija, gradova i općina. Članove predstavničkih tijela lokalnih jedinica moći će birati, te se za ista kandidirati hrvatski državljani koji imaju prijavljeno prebivalište, te i stvarno prebivaju u toj jedinici. Vlada predlaže promjenu trajanja izborne šutnje - na izborni bi dan, umjesto do 24 trajala do 19 sati, tj. do zatvaranja birališta. Vlada propisuje i drugačije imenovanje i sastav biračkih odbora koje bi činili predsjednik i njegov zamjenik, te dva člana i njihovi zamjenici, a po jednog člana i zamjenika određivali bi većinska stranka ili koalicija, a drugog oporbene stranke ili koalicije.

ZAGREB - Zbog sumnje da je lažno prijavio kazneno djelo zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo osumnjičilo je Juru Kapetanovića koji je tvrdio da se lani sastao s haškim bjeguncem Antom Gotovinom, a u cilju prikupljanja dokaza protiv njega predloženo je saslušanje četvero svjedoka. Kako se neslužbeno doznaje iz izvora bliskog Državnom odvjetništvu RH koji je želio ostati neimenovan, Kapetanović je sredinom siječnja tužiteljima dao iskaz u kojemu je tvrdio da je preko nekih ljudi u studenome prošle godine sastao s Gotovinom na području BiH kako bi ga u ime Vlade nagovorio da se preda Haškom sudu. Iz istog izvora se doznaje da je Tužiteljstvo u predistrazi utvrdilo da se Kapetanović nije susreo s Gotovinom i da ga nitko iz državnog vrha nije ovlastio da pregovara s generalom u bijegu.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader primio je danas predstavnike SDA Hrvatske, a na sastanku je dogovoreno osnivanje radne skupine koja bi trebala utvrditi uzroke sporog rješavanja pitanja upisa pripadnika bošnjačke manjine u knjigu hrvatskih državljana, priopćeno je iz SDA Hrvatske. Riječ je o oko 200 Bošnjaka s područja Vojnića, Cetingrada, Slunja, Topuskog, Gunje, Drenovca i još nekih mjesta kojima još uvijek nije rješeno pitanje državljanstva, zbog čega je Izvršni odbor SDA Hrvatske nedavno od svog zastupnika u Hrvatskom saboru Šemse Tankovića zatražio da ubrza provedbu stranačkog sporazuma s HDZ-om ili da u protivnom uskrati podršku Sanaderovoj vladi.

DUBROVNIK - Istražni sudac Županijskoga suda u Dubrovniku Đorđe Benussi nakon saslušanja večeras je odredio 48-satno zadržavanje u pritvoru triju osoba osumnjičenih da su 25. siječnja podmetnuli eksplozivnu naprave pod automobil obitelji Volarević iz Metkovića. Za podmetanje eksplozivne naprave osumnjičen je Dalibor Jelić iz Slavonskog Broda, a za kazneno djelo pomaganja Antonije Bebić i Mate Obšivač, obojica iz Metkovića. U vezi s tvrdnjama jednog od osumnjičenih za pomaganje Mate Obšivača da je, kako prenosi najnoviji "Globus", gradonačelnik Stipe Gabrić ponudio Daliboru Jeliću i njemu 20 tisuća eura da dignu u zrak auto Ivici Volareviću, metkovski gradonačelnik je izjavio da on, niti itko njegov, nema nikakve veze sa eksplozivnim napravama.

ZAGREB - Novi operater fiksne telefonije tvrtka Optima Telekom počet će s komercijalnim radom 15. travnja ove godine, a korisnicima planiraju ponuditi 15 posto niže cijene usluga od sadašnjih na tržištu. Najavio je to danas predsjednik Uprave Optime Roland Žuvanić u sklopu okruglog stola o hrvatskom telekom tržištu, održanom na konferenciji Telekom Arena u zagrebačkom hotelu Westin. Žuvanić je dodao da su već pripremili cijene i tarifne pakete, koje će objaviti sredinom ožujka, kada se dozna sadržaj T-HT-ovih novih paketa s obračunskom jedinicom od jedne sekunde. Predsjednik Uprave drugog novog fiksnog operatera Portusa, Darko Parun kazao je da i oni planiraju početak rada u travnju, ali još ne zna kolike će im biti cijene.

SPLIT - Udruga hrvatskih putničkih agencija protivi se uvođenju paušalnog plaćanja boravišne pristojbe za privatne iznajmljivače, a ako se već uvede zalaže se da se primjenjuje za iduću sezonu jer su za ovu sezonu cijene smještaja već objavljene. Direktorica Udruga hrvatskih putničkih agencija Maja Stanić na današnjoj je konferenciji za novinare kazala da probleme treba rješavati organiziranom prodajom turističkih kapaciteta. Po njenoj ocjeni samo organizirana prodaja može povećati kvalitetu turističke ponude. Pritom je upozorila da su agencije već zaključile ugovore s iznajmljivačima, a cijene su za ovu sezonu u inozemstvu već objavljene.

ZAGREB - Knjiga "Medijska istraživanja i medijska disciplina od 1995. do 2005." autorice Nade Zgrabljić Rotar i suradnica predstavljena je u Klubu novinara Novinarskog doma u Zagrebu. Objavljena je u povodu 10. obljetnice izlaženja prvog znanstveno stručnog časopisa za novinarstvo i medije, "Medijska istraživanja" a izvještava o nastanku, organizaciji i rezultatima rada časopisa, utemeljenog 1995., i koji otada izlazi dva puta na godinu. Jedan od autora u knjizi, ravnatelj Hine Mirko Bolfek, ocijenio je da su promjene u hrvatskom medijskom prostoru u proteklih 10 godina gotovo eksplodirale, a da je ostala krajnje oskudna znanstvena podloga za hrvatsku medijsku politiku. Bolfek je kazao da Hrvatskoj kronično nedostaje uređena medijska faktografija, sustavna i stalna obrada statističkih podataka o hrvatskim medijima te je pozvao na osnutak znanstvenog instituta za medije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙