FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Likud za referendum o povlačenju iz Gaze

TEL AVIV, 3. ožujka 2005. (Hina/Reuters/AFP) - Središnji odbor desnestranke Likud, izraelskog premijera Ariela Sharona, u četvrtak jedonio odluku da će od svojih zastupnika u parlamentu zahtjevati dazatraže održavanje referenduma o planu povlačenja iz Gaze.
TEL AVIV, 3. ožujka 2005. (Hina/Reuters/AFP) - Središnji odbor desne stranke Likud, izraelskog premijera Ariela Sharona, u četvrtak je donio odluku da će od svojih zastupnika u parlamentu zahtjevati da zatraže održavanje referenduma o planu povlačenja iz Gaze.

Glasovanje su u Središnjem odboru progurali tvrdolinijaši koji se žestoko protive izraelskom povlačenju iz Gaze, no to glasovanje nije obvezujuće za parlamentarne zastupnike Likuda. Sharonovi pomoćnici tvrde da će taj potez ostati bez odjeka jer u Knessetu nema većine koja bi podržala referendum.

Analitičari, međutim, tvrdi da cijela stvar nije tako bezazlena. Glasovanje je pokazalo snagu neposlušne frakcije u Likudu koja s desnom oporbom u Knessetu planira udružiti snage i odbaciti državni proračun o kojem bi se trebalo glasovati krajem mjeseca.

U slučaju da parlament ne potvrdi proračun izazvat će se prijevremeni izbori, a plan povlačenja iz Gaze bio bi odgođen. Članovi Središnjeg odbora gotovo su jednoglasno podržali referendum tako da nije bilo potrebno prebrojavati one koji su odabrali "ne", izjavio je glavni tajnik odbora.

Premijer Sharon namjerava krajem godine iz Gaze preseliti svih 8.500 židovskih naseljenika i nekoliko stotina od 230.000 židova sa Zapadne obale kako bi se stalo na kraj sukobima s Palestincima.

Plan, kojim bi se obilježilo izraelsko povlačenje s teritorija okupiranih u bliskoistočnom ratu 1967. godine i koje Palestinci traže za svoju buduću državu, snažno podupire SAD čiji ga dužnosnici vide kao svojevrsnu odskočnu dasku za završne mirovne pregovore.

Sharon prijedlog o održavanju referenduma, koji uživa veliku potporu desno orijetiranog biračkog tijela i, naravno, samih naseljenika, odlučno odbacuje, opisujući ga kao "taktiku odugovlačenja".

"Povlačenje iz Pojasa Gaze će se provesti. Vlada i parlament su donijeli teške odluke i one će se realizirati", kazao je Sharon i poručio da neće dozvoliti da "marginalni ekstremisti diktiraju riješenja". Potom je istaknuo da će Jeruzalem "zauvijek ostati naš ujedinjeni glavni grad".

Središnji odbor Likuda, izvršno tijelo koje kreira politiku stranke, užasava se ustupanja Gaze i Zapadne obale, i naziva takvu politiku vlade "kapitulacijom pred terorizmom".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙