FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 28. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati.
ZAGREB, 28. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

OSIJEK - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks ocijenio je nedavno osnivanje tzv. vlade republike srpske krajine u izbjeglištvu "političkom provokacijom poraženih nostalgičara". "Ona se promovira u trenutcima kad je najveći dio naših aktivnosti usmjeren na uvjeravanje naših europskih partnera da Hrvatska ispunjava sve potrebne preduvjete za početak pregovora s Europskom unijom", rekao je Šeks. "To su provokacije koje nemaju nikakvih izgleda za bilo kakvo političko razmatranje, ali nas ipak trebaju podsjetiti da ideja "velike Srbije" nije mrtva i da još postoje neki njezini zagovornici, ali bez ikakvih realnih izgleda da oživi", istaknuo je Šeks.

RIJEKA - Primorsko-goranski savez, Hrvatska socijalno-liberalna stranka i Demokratski savez zelenih potpisali su u Rijeci sporazum o zajedničkom izlasku na iduće lokalne izbore za Primorsko-goransku županiju. Po sporazumu, koji su potpisali predsjednici PGS-a Nikola Ivaniš i DSZ-a Anton Rupnik te potpredsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić, nositelj zajedničke liste je Nikola Ivaniš, a kandidat za župana Darijo Vasilić, član PGS-a i gradonačelnik grada Krka. Sporazumjeli su se da 22 mjesta na listi pripadnu PGS-u, 16 HSLS-u i tri DSZ-u, a da se visokim mjestom na listi barem jednom predstavniku DSZ-a omogući ulazak u Županijsku skupštinu.

ZAGREB - Hrvatski seljački savez ponovno je zatražio od premijera Ive Sanadera da što skorije primi Upravni odbor te udruge i započne razgovore o četiri njihova zahtjeva, najavljujući da će u slučaju da ti razgovori ne započnu početkom idućeg tjedna otvoriti proces prosvjeda protiv politike hrvatske Vlade u poljoprivredi. "U slučaju da se na započnu rješavati naši zahtjevi, odnosno ne započnu razgovori s predsjednikom Vlade, Hrvatski seljački savez od 7. ožujka u 11 sati otvara proces prosvjeda protiv politike hrvatske Vlade koja uništava hrvatska sela", navodi Savez u ponovljenom otvorenom pismu premijeru Sanaderu. Pritom ističe da će svaka županijska organizacija Saveza izraziti svoje nezadovoljstvo na način koji sama odabere.

RIJEKA - Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin danas je u Rijeci na konferenciji za novinstvo reagirajući na izjavu Mirka Čondića da treba osnovati "braniteljsku političku opciju koja bi uključivala političko, vojno i logističko krilo", zaključio da bi državna tijela trebala onemogućiti takva nastojanja, a zbog neustavnosti i zabraniti registraciju. Kajin je istaknuo da osnivanje političke stranke branitelja nije prijeporno, ali da je nedopustivo spominjati vojno krilo.

ZAGREB - Ženska mreža Hrvatske, koja okuplja 46 udruga, najavila je danas da će na Međunarodni dan žena, 8. ožujka organizirati prosvjed pred Hrvatskim saborom i Vladom u Zagrebu zbog mogućnosti da se ukinu neka stečena prava žena u Hrvatskoj. Predstavnice ženskih udruga prosvjedovat će na Trgu sv. Marka zbog mogućeg ukidanja reproduktivnog prava na medicinski potpomognutu oplodnju i prava na pobačaj, izjavila je danas glavna koordinatorica ŽNH Bojana Genov. Prosvjedovat će, rekla je Genov, i protiv diskriminacije žena pri zapošljavanju, u plaći i napredovanju, zbog čega ih je, kako je istaknula, manje na pozicijama moći i odlučivanja.

ZAGREB - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić donio je Rješenje o utvrđivanju cijene obrtnice, čime je dosadašnja cijena od 500 kuna za otvaranje obrta smanjena za 60 posto i sada iznosi 200 kuna, priopćeno je iz tog ministarstva. Tim je podzakonskim aktom ministar Vukelić potvrdio najave da će Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva u ovoj godini još snažnije popularizirati otvaranje obrta kao jednog od temeljnih oblika malog poduzetništva.

ZAGREB - U povodu početaka rada Agencije za znanost i visoko obrazovanje danas je u njezinim novouređenim prostorijama održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen rad te specijalizirane ustanove zadužene za pružanje stručne potpore nacionalnim vijećima za znanost i visoko obrazovanje. Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac rekao je da je osnovna zadaća Agencije da bude spona između nacionalnih vijeća za znanost i visoko obrazovanje, te da će agencija sudjelovati u ustrojavanju novih studijskih programa u što je uključen cijeli visokoškolski sustav.

ZAGREB - Hrvatski su građani do danas podnijeli gotovo 700.000 prijava poreza na dohodak za 2004., a to mogu učiniti još samo danas, kada će uredi i ispostave porezne uprave raditi do 19 sati, doznaje se u Poreznoj upravi. Prijave se mogu poslati i preporučeno do 24 sata, odnosno priznavat će se sve prijave poslane s današnjim datumom. Očekivanja poreznika su da će za 2004. biti podneseno oko 900.000 poreznih prijava, nešto više nego lani, što znači da bi zadnjeg dana građani trebali poslati odnosno dostaviti još oko 200.000 poreznih prijava.

ZAGREB - Zagrebačka policija intenzivno traga za nepoznatim provalnikom koji je u subotu u noći iz odvjetničkog ureda Tomislava Jonjića ukrao 35 CD-ROM-ova s dokumentacijom o haaškim slučajevima Paška Ljubičića i Valentina Ćorića koje zastupa Jonjić. Glasnogovornica zagrebačke policije Gordana Vulama izjavila je da su pronađeni i neki otisci prstiju. Provalnik je na petom katu zgrade gdje se nalazi veći broj ureda nekoliko poduzeća provalio vrata odvjetničkog ureda i ukrao CD-ROM-ove, te provalio vrata još dvaju ureda, a zatim trčeći pobjegao kad je u jednom od ureda ugledao 31-godišnjeg zaposlenika.

ZAGREB - Nevladina organizacija Franciscans International, koja okuplja franjevce i franjevke u svijetu, poduprla je danas zahtjev Vijeća franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i BiH da Hrvatska iziđe iz projekta Družba Adria. Franciscans International u današnjem priopćenju ocjenjuju da je Družba Adria ekološki neprihvatljiv projekt, te da predstavlja prevelik rizik onečišćenja Jadranskog mora i priobalja. Udruga stoga od hrvatske Vlade zahtijeva da odustane od tog projekta i tako doprinese očuvanju okoliša na Jadranu. Svoj zahtjev udruga je u veljači uputila veleposlaniku u Hrvatskoj misiji pri UN-u Gordanu Markotiću, stoji u priopćenju.

ZAGREB - U Hrvatskoj agenciji za telekomunikacije očekuju T-HT-ov zahtjev za odobrenje novih tarifnih paketa s obračunskom jedinicom od 1 sekunde za razgovore u fiksnoj telefoniji, koji je T-HT po novom Pravilniku o telekomunikacijskim uslugama dužan poslati do 1. ožujka ove godine. Po novom Pravilniku o telekomunikacijskim uslugama, koji je na snazi od početka ove godine, T-HT je, kao operater sa znatnijom tržišnom snagom u fiksnoj telefoniji, dužan Agenciji najkasnije do 1. ožujka ove godine podnijeti zahtjev za davanje suglasnosti na dodatni tarifni sustav s obračunskom jedinicom u trajanju od 1 sekunde za razgovore u fiksnoj telefonskoj mreži.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙