FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 28. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 4,30 sati.
ZAGREB, 28. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

SPLIT - Premijer Ivo Sanader u nedjelju je na upit kako tumači pad potpore građana ulasku Hrvatske u Europsku uniju, koji je prema ispitivanju jednog dnevnog lista prvi puta pao ispod 50 posto, odgovorio da se "EU u javnosti poistovjećuje sa slučajem generala Gotovine". "To jedno s drugim nema veze, iako izručenje generala Gotovine jest uvijet za početak pregovora o pristupanju EU", izjavio je Sanader u Splitu. "Europska je unija budućnost Hrvatske i

ona nema alternative", dodao je premijer. Na upit kako komentira učestalo postavljanje plakata s likom generala Gotovine i porukama protiv Vladine politike Sanader je kazao da "situaciju oko generala Gotovine ne smijemo politizirati". "Hrvatska stoji pred ozbiljnom odlukom Europske unije kada treba započeti pregovore i sve moramo napraviti da oni zaista i počnu 17. ožujka. Oni koji rade protiv tih pregovora rade protiv Hrvatske", poručio je premijer Sanader.

ZAGREB - Sporazum o predizbornoj koaliciji za predstojeće lokalne izbore u Zagrebu su jučer potpisali Hrvatska socijalno liberalna stranka (HSLS), Hrvatski socijaldemokrati (HSD) i Hrvatski istinski preporod (HIP). Sporazum su potpisali predsjednik Gradske organizacije HSLS-a Darinko Kosor, predsjednik gradske organizacije HSD-a Zdravko Tomac i predsjednik HIP-a Miroslav Tuđman. Nositelj liste koalicije HSLS-HIP-HSD bit će Darinko Kosor, a kako su istaknula sva trojica potpisnika, koalicija će biti otvorena i prema drugim strankama, udrugama, nestranačkim osobama, znanstvenicima i gospodarstvenicima. U pogledu programa koalicije, Tomac je naglasio da ona zagovara liberalnu demokraciju ali je ujedno svjesna potrebe zaštite socijalnih prava, a istodobno traži i da hrvatska politika ne bude "proteza" interesa međunarodne zajednice.

NIN - Dopredsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) i saborski zastupnik Tonči Tadić najavio je sinoć u Ninu da HSP priprema prijedlog zakona o hrvatskim prijestolnim gradovima kako bi se zaštitili lokaliteti koji su dokaz najranije hrvatske države. Na tribini o zaštiti prijestolnih gradova Nina i Solina, održanoj u sklopu HSP-ova obilježavanja 109. obljetnice smrti dr. Ante Starčevića - Oca Domovine, Tonči Tadić je ocijenio da su lokaliteti kao što su Nin, Solin i Biskupija kod Knina zapušteni i uništeni. Kako je rekao, HSP je odlučio tome stati na kraj jer Hrvatska mora prepoznati samu sebe i svoje korijene.

ZAGREB - Provedba programa obnove i modernizacije ribarske flote koji je Vlada prihvatila na prošlotjednoj sjednici, trebala bi povećati operativnost ribarske flote, a hrvatskim ribarima omogućiti veći ulov. Riječ je o programu prema kojemu bi se u narednih nekoliko godina trebalo izgraditi pedesetak novih brodova za lov plave ribe u Jadranu i na Mediteranu, u što bi trebalo biti uloženo 45 milijuna eura. Nositelj programa je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, a izgradnja brodova bit će povjerena domaćim brodogradilištima.

SPLIT - Opera Giuseppea Verdija "Luisa Miller" sinoć je u splitskom HNK doživjela svoju hrvatsku praizvedbu, u režiji Petra Selema i pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića. U naslovnoj ulozi, na premijernoj izvedbi, nastupila je bugarska sopranistica Svetla Vassileva. Opera "Luisa Miller", napisana po motivima Schillerove drame, prvi je put izvedena 1849. godine. Hrvatskoj praizvedbi "Luise Miller" nazočili su i hrvatski premijer Ivo Sanader, ministar kulture Božo Biškupić, potpredsjednik Sabora Luka Bebić, zastupnica u Europskom parlamentu Lydie Polfer i bivši ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, te drugi dužnosnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙